Hlavní obsah

Úspěšná expozice o baťovském bydlení zůstane zavřena

Novinky, Blanka Kovandová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z „taháků“ Muzea jihovýchodní Moravy, atraktivní expozice o baťovském bydlení, umístěná přímo v autentickém cihlovém domku nedaleko hotelu Moskva, zůstane pro veřejnost uzavřena. Domek se již delší dobu potýká s řadou technických problémů, které je třeba urychleně a radikálně řešit.

Foto: Blanka Kovandová

Domek se veřejnosti neotevře

Článek

Expozice Bydlení v baťovském Zlíně byla slavnostně otevřena v dubnu roku 2007 a nabízela jedinečný pohled na životní styl řadové zlínské rodiny. Návštěvníci mohli obdivovat obývací pokoj a kuchyni, které byly zařízeny nábytkem a doplňky z první poloviny 20. století.Časem se muzeum rozšířilo o vybavení ložnice a nechyběly i sezónní výstavy. Muzejníci měli v plánu obohatit expozici o koupelnu a dětský kout.

Jenže se objevily technické problémy. „Domek prodělal již dvě ozdravné kůry, ale ani jedna nevyřešila pro nás zásadní problém, kterým je vysoká relativní vlhkost v interiéru. Ta je podle našich měření i po stavebních úpravách stále nad hranicí 60 procent, což je pro sbírkové předměty z roku 1930 fatální hodnota. Navíc zde opakovaně dochází k výskytu Dřevomorky domácí, jejíž spóry jsme nalezli na veškerém vybavení, které jsme následně převezli na ošetření do konzervátorských dílen,“ popsal sled událostí konzervátor Karel Šindel s tím, že odborníci se shodli na tom, že současné klima domku je nevhodné pro umístění stálé expozice muzejních sbírkových předmětů.

„Podnikli jsme řadu potřebných kroků pro záchranu tohoto objektu i vyhledávané expozice. Právě v těchto dnech se sešli zástupci Zlínského kraje, Statutárního města Zlína a Muzea jihovýchodní Moravy s cílem najít řešení. Shodli jsme se na tom, že je potřeba odstranit příčinu - nadměrnou vlhkost. Dohodli jsme se, že město nechá vypracovat technickou studii, která bude obsahovat řešení odvlhčení a odizolování objektu včetně vyčíslení finančních nákladů. Potom se rozhodne o dalším postupu,“ popsal současný stav ředitel muzea, Antonín Sobek.

Muzeum jihovýchodní Moravy tak na hlavní turistickou sezónu ztrácí jeden ze svých objektů. „Obávám se, že domek č.p. 1295, zůstane uzavřen minimálně do konce září 2011. Ale pevně věříme, že se v budoucnu veřejnosti znovu otevře s expozicí v původním rozsahu,“ uzavřel ředitel muzea.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám