Hlavní obsah

Urologové z Nemocnice Šumperk odstraňují močové kameny s pomocí nové supermoderní „drtičky“

Novinky, Hana Szotkowská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékaři z Nemocnice Šumperk začali odstraňovat močové kameny s pomocí nové supermoderní „drtičky“ konkrementů. Díky přístroji mohou nyní šumperští urologové drtit kameny mnohem efektivněji, léčba je tak nejen velmi účinná, ale zároveň zkracuje čas zákroku a je maximálně šetrná k organismu pacienta.

Foto: Tereza Bulková, Nemocnice Šumperk

Primář Martin Kaňa si novou supermoderní drtičku vyzkoušel jako první.

Článek

Kromě nové laserové drtičky konkrementů zakoupila nemocnice také nový ureterorenoskop určený pro endoskopické vyšetření ledvin a močovodů. Nová technologie přišla nemocnici na 2,5 miliónu korun.

„Oba přístroje nám umožňují nahlédnout do všech částí ledviny bez větší traumatizace pacienta a následně velmi šetrně odstranit dislokovaný kámen s pomocí laserového výboje. Díky šetrnosti zákroku dochází nejen k celkovému zefektivnění léčby, ale taktéž ke zkrácení doby hospitalizace a návratu pacienta do běžného režimu,“ uvedl primář urologického oddělení Nemocnice Šumperk MUDr. Martin Kaňa.

Chirurgická léčba urolitiázy (tvorba a přítomnost kamenů) zaznamenala v posledních desetiletích významné změny směrem od otevřených operací k minimálně invazivním výkonům. Důvodem je neustálý pokrok v medicíně, kdy je možné kameny v ledvinách a močovodech rozbíjet mimotělním drcením rázovými vlnami.

Ještě před dvaceti lety byly prakticky jedinou možností odstranění kamenů otevřené operace. Ty v současné době z padesáti procent nahradily metody odstraňující konkrementy s pomocí mimotělní rázové vlny a z padesáti procent endoskopické metody, které zahrnují perkutánní výkony a ureteroskopucké, prováděné rigidními a flexibilními přístroji. „Klasická otevřená operativa je na dobře vybaveném pracovišti spíše už jen historickou záležitostí,“ doplnil primář.

Onemocněním močových cest a tvorby ledvinových kamenů doprovází lidstvo po celou dobu jeho vývoje. Vyskytuje se převážně u lidí v produktivním věku a zůstává, i přes dosažené pokroky v medicíně, závažným zdravotním problémem. Jeho nebezpečí spočívá především v potenciálním ohrožení ledvin a ve vysoké míře pravděpodobnosti jeho opakování. Onemocnění může vyústit například až ve vysoce bolestivou ledvinovou koliku.

Nárůst výskytu kamenů je podle odborníků přímo úměrný nárůstu výskytu vysokého krevního tlaku, obezity, cukrovky, neuváženého používání řady léků a nezdravě vysokého příjmu potravin.

Reklama

Výběr článků

Načítám