Hlavní obsah

Unikátní větrný mlýn v Nových Dvorech u Bílovce čeká na první návštěvníky

Novinky, Lenka Hatlapatková

Jediný větrný mlýn tzv. německého typu s technicky unikátním řešením mlecího zařízení, jenž se dochoval v Nových Dvorech u Bílovce, prošel v červenci termosanací dřevěných částí konstrukce a mlecího zařízení.

Foto: Jiří Velký
Článek

„Jednalo se o první fázi rekonstrukce v podobě horkovzdušné likvidace dřevokazného hmyzu. Náklady na tuto etapu představují zhruba 200 tisíc korun, z toho 90 tisíc tvořila dotace Moravskoslezského kraje z Programu obnovy kulturních památek a památkově chráněných nemovitostí v Moravskoslezském kraji na rok 2016,” uvedl starosta Bílovce Pavel Mrva.

Dodal, že budou následovat další opravy poškozených částí stavby a vnitřního zařízení. A to tak, aby tato jedinečná technická památka mohla být v nejbližší době uvedena do funkčního stavu a zpřístupněna návštěvníkům.

Větrný mlýn, který tvoří dominantu v polích šest kilometrů od Bílovce, je celorepublikově výjimečný tím, že téměř všechny jeho díly jsou původní a provozuschopné.

„V pátek 12. srpna ve 14.30 hodin pořádáme první komentovanou prohlídku této jedinečné památky. Odborný výklad bude mít Jan Doubek, zakladatel  sekce větrné mlýny při Technickém muzeu v Brně,” informovala ředitelka Muzea v Bílovci Eva Ševčíková a zároveň zve na přednášku věnovanou historii větrných mlýnů na Bílovecku, jež se v muzeu uskuteční v pátek 12. srpna v 17 hodin.

Větrný mlýn v Nových Dvorech si mohou zájemci prohlédnout také individuálně po předchozí telefonické domluvě na tel. č.: 774 064 676. 

Reklama

Výběr článků

Načítám