Hlavní obsah

Unikátní operační mikroskop slouží v Karvinské hornické nemocnici

Novinky, Marcela Wojnarová

Karvinská hornická nemocnice a. s. vlastní unikátní operační mikroskop s konfigurací pro neuro/spondylochirurgii, jediný svého druhu v České republice.

Foto: Marcela Wojnarová
Článek

Spondylochirurgie je moderní a rychle se rozvíjející obor, který se zabývá operacemi páteře. Při současných miniinvazivních operacích se spondylochirurgové neobejdou bez kvalitního operačního mikroskopu a jelikož stávající mikroskop za požadavky současné medicíny zaostával, zakoupila Karvinská hornická nemocnice v rámci postupné obměny přístrojové techniky nový operační mikroskop s konfigurací pro neuro/spondylochirurgii ZEISS TIVATO TM 700.

Unikátní operační mikroskop nabízí řadu nových možností a modulů, v současné době je jedním z nejmodernějších na trhu. „Zmíněný mikroskop, který vlastní Karvinská hornická nemocnice, je jediný svého druhu v České republice,” upřesnil Allan Mrkvička, obchodní a servisní ředitel divize lékařských technologií firmy Zeiss.

„Hlavní výhodou je robotické ovládání celého ramene okuláru, mikroskop je během operace stabilní a ergonometricky pro operatéra výrazně komfortnější. Další výhodou je brilantní optika a xenonové světlo, které umožňuje spondylochirurgům v operačním poli dokonale vidět nervové a další struktury. Operatér si může obraz během operace přiblížit nebo zvětšit, přisvítit, jak je potřeba,” informoval MUDr. David Buzek, primář oddělení chirurgie páteře.

Nechybí ani propojení na velkoformátovou HD dotykovou obrazovku. Průběh operačního výkonu na monitoru může sledovat nejen celý operační tým, ale v rámci dalšího vzdělávání i ostatní lékaři a studenti. Nedílnou součástí je možnost digitálního záznamu ve formě videa či jednotlivých obrázků.

Operační mikroskop v hodnotě 4 miliony Kč si nemocnice plně hradila z vlastních finančních prostředků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám