Hlavní obsah

Unikátní kopie Turínského plátna je k vidění v klášteře v Broumově

Novinky, Ivana Kvasnicová

Unikátní kopii Turínského plátna, pocházející z roku 1651, našli v klášterním kostele sv. Vojtěcha v Broumově v lednu roku 1999. Vidět ji lze i nyní v rámci plánovaných adventních prohlídek. Kopie Turínského plátna byla zařazena na seznam kulturních památek České republiky.

Foto: klášter Broumov
Článek

V roce 1999 byla v opatském kostele sv. Vojtěcha nad kaplí sv. Kříže za zlaceným štukovým věncem s nápisem SANCTA SINDON v dřevěné schránce nalezena unikátní kopie Turínského plátna z roku 1651.

U plátna byla přiložena průvodní listina, z které vyplývá, že plátno daroval v roce 1651 turínský arcibiskup Julius Caesar Bergiria opatu u sv. Mikuláše na Starém Městě pražském, pozdějšímu pražskému arcibiskupovi Matoušovi Ferdinandovi Sobkovi z Bílenberka. V listině je uvedeno, že plátno je určeno "velectěnému a úctyhodnému panu opatovi Matouši Ferdinandu z Bilenbergu". V dokumentu je uvedeno, že kopie byla při slavnostním obřadu dotýkána s originálem a vyjmenovává slavné účastníky ceremonie.

Broumovská kopie je téměř rozměrově shodná s originálem (4,36 m délka a 1,1 m šířka), obraz na lněném plátně (na rozdíl od originálu) je namalován čtyřmi odstíny hnědavé barvy (přírodní pigment).

Na světě se nachází kolem 40 podobných historických kopií, broumovská je však jediná ve střední Evropě a patří k těm nejzdařilejším.

Broumovská kopie Turínského plátna byla od 17. října 2012 nově zařazena na seznam kulturních památek České republiky a je možno ji shlédnout v rámci prohlídky kláštera v refektáři v rámci připravovaných adventních prohlídek.

Reklama

Výběr článků

Načítám