Hlavní obsah

Umělá inteligence by mohla pomoci s plánováním měst i řešením krizových situací

Novinky, Radim Weiss

V Olomouci se rozjíždí pokračování mezinárodního projektu Spationomy, který je zaměřený na propojování ekonomiky, informatiky a geografie. Na projektu se podílí vedle Moravské vysoké školy Olomouci i Univerzita Palackého a další instituce z Německa, Slovinska a Nizozemska.

Foto: Spationomy

Během projektu jsou využívány simulační hry

Článek

Umělá inteligence (AI) ovlivňuje stále více naše životy. Rozhoduje o obsahu, který se nám bude zobrazovat na sociálních sítích, pomáhá v medicíně při diagnostice nemocí nebo si díky umělé inteligenci popovídáte s vaším smartphonem.

Jak by mohla umělá inteligence ovlivnit prostorovou ekonomiku, které se věnuje projekt Spationomy, jehož hlavním řešitelem je Moravská vysoká škola Olomouc, jsme zeptali Reného Glase z utrechtské univerzity. Ten se zaměřuje na tvorbu her a simulací ve výuce.

Jak by mohla vypadat umělá inteligence v oblasti prostorové ekonomiky?

Sám jsem neměl možnost zatím podobný nástroj používat, ale z herního hlediska by bylo skvělé vytvořit software a sledovat, jak se bude učit. Mohl by mít přístup k propojení ekonomických a geografických pravidel a mohl by vytvářet souvislosti, které by lidi běžně nenapadly.

Můžete uvést nějaký příklad?

V Utrechtu na univerzitě umělou inteligenci používáme, abychom simulovali pohyb lidí na velkých eventech, kde může docházet k různých neočekávaným událostem jako je požár nebo třeba teroristický útok. Na univerzitě jsme schopni vytvořit věrnou simulaci města a do ulic vypustit tisíce jednotek umělé inteligence. Můžeme pak testovat různé krizové scénáře a sledovat, jak se lidé chovají. Zjistíme tak například, jestli jsou dostatečně koncipované únikové východy. Podobně může AI pomoci i urbanistům při plánování nových městských částí a koncipování rozmístění služeb a dopravní sítě.

V čem vidíte hlavní přínos umělé inteligence pro prostorovou ekonomiku?

Bezesporu v hledání nových řešení. Například na Netflixu byl skvělý dokument AlphaGo, který sledoval progres umělé inteligence v hraní Go (jedná se o hru podobnou šachu). Umělá inteligence tady fungovala na principu kognitivního učení – čím víc her tedy odehrála, tím lepší byla. Ve výsledku dokázala nejenom porazit profesionální hráče, ale zajít důmyslností tahů tak daleko, že hráči ani nebyli schopni identifikovat, proč umělá inteligence konkrétní kroky dělá.

V případě prostorové ekonomiky to může být podobné. Pracujeme zde s obrovským množstvím dat, která dáváme do vzájemných vazeb a interpretujeme je. Kde ale bereme jistotu, že je interpretujeme správně a nejlépe, jak je to možné? Umělá inteligence by mohla najít souvislosti i tam, kde by lidem přišlo absurdní nějaké vazby hledat.

O olomouckém projektu Spationomy se dozvíte více na webu spationomy.mvso.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám