Hlavní obsah

Ukrývá se na Šumavě zlatý poklad? Možná ano

Novinky, Jan Kaše

Šumava má nejen překrásnou přírodu, ale také bohatou historii a nekonečné množství pověstí a legend, které nás přenesou do tajemna.

Foto: Jan Kaše

Možná někde v této části Šumavy je ukrytý poklad

Článek

Šumava, která každým rokem přiláká statisíce návštěvníků a turistů, ukrývá před našimi smysly ještě řadu tajemství. Mezi nimi může být i zlatý poklad.

Hroudy zlata

Šumava poskytovala lidem již v době pravěku nejen dostatek zvěře, ale rovněž zlato, nacházející se v Otavě a také pod zemí.

„Jestliže vezmeme v úvahu, že zlatonosnost Otavy a jejích přítoků byla v nejstarších dobách opravdu vysoká, lze připustit, že v pravěku byly na Otavě kromě zlatých šupinek a zrnek nalézány dokonce i celé valouny zlata,“ uvádí Veronika Rubínková v knize Šumava tajemná.

Podle jedné z pověstí obývali šumavské lesy obři, kteří se „chovali k okolnímu obyvatelstvu velice prapodivně - když za nimi například přišel jeden jejich věřitel pro celkem nízkou částku, shodili ho nejprve z hradeb a pak za ním hodili hroudu zlata!“ (Česal, A. a kol.: Skrytá česká historie).

Po obrech je také pojmenováno jedno z nejzáhadnějších míst Šumavy – Obří hrad. V minulosti mělo být využíváno i bájnými Kelty. Problém je ovšem v tom, že nikdo neví, co zde vlastně Keltové dělali.

Podzemní hadí království

Přenesme se nyní z Obřího hradu o pár kilometrů dále, do půvabného údolí v okolí Strašína. Podle pověstí jsou zde totiž hned dvě místa, kde by se zlatý poklad mohl ukrývat.

„Farská louka s historickým svahem Vintířova háje, zvaném též Hradiště, asi již nikdy nevydá svá tajemství... Lidé vypravovali, že se odedávna v hlubokém podzemí Vintířova háje rozkládalo hadí království se zlatým pokladem, který hlídal sám hadí král,“ uvádí Jaroslava Sucháčová a Ludmila Hromádková v knize Z podhůří Šumavy.

Dalším místem Strašínska, o kterém se pověsti zmiňují, je Pohorsko a jeho okolí. I zde mají zlato, ukrývající se v nitru vrchu Ždánov, hlídat hadi.

„K ohni se začalo plazit velké množství hadů... Stál tiše, nehnutě. Hadi ho považovali za cosi neživého. Nevnímali ho. Vtom spatřil před ohněm jinou zář. Na zemi se třpytilo zlato,“ popisuje zážitek Matěje pověst Hadí poklad (Sucháčová,J., Hromádková, L.: Z podhůří Šumavy-Návrat).

Proč jsou strážci pokladu právě hadi?

Někteří lidé se domnívají, že pověsti o zlatém pokladu mají souvislost s obrovskými ložisky, která se na Šumavě nacházela a nachází.

Jenomže pověsti hovoří také o tom, že na Strašínsku se nachází tajné podzemní chodby, spojující důležitá místa. Je tedy možné, že v této části Šumavy skutečně existuje nějaký podzemní prostor. A proč by v něm nemohl být uložen poklad?  

Někdo se může právem ptát, proč nebyl ještě objeven. A co když k tomu přispěla dobře vymyšlené pověst o hadím králi, který poklad důkladně střeží? Většina lidí má přece z hadů přirozený respekt a strach. Hadí království tak může být pouhou zástěrkou, fabulací, která byla vytvořena a po staletí ústně předávána s cílem odradit hledače pokladů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám