Hlavní obsah

Ukázky výcviku dravých ptáků byly součástí Dne životního prostředí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci Týdne dobré pohody v Ústí nad Orlicí bylo úterý 3. června věnováno Dni životního prostředí. Jeho součástí se staly i ukázky výcviku dravých ptáků sokolníky ze ZŠ Maximiliána Hella v Štiavnické Bani.

Foto: Stanislava Dvořáková

Orel bělohlavý se svojí cvičitelkou Luckou upoutal svou mohutností i majestátem dravého ptáka.

Článek

15. ročník slavnosti Město v pohybu - týden dobré pohody, která probíhá ve dnech 2. - 7. června zahrnuje širokou škálu sportovních a kulturních akcí včetně nevšedních i společensky prospěšných aktivit.

V úterý 3. června byl dopolední program na Mírovém náměstí věnován přírodě a ochraně životního prostředí. Součástí se stala i prodejní výstava kaktusů v přilehlé ulici T. G. M.

Na náměstí probíhaly soutěže dětí v poznávání rostlin, zvířat a plnění řady úkolů v ekologii, kde si ověřovaly znalost správného třídění odpadu a na stánku ČČK ochranu zdraví i ošetření v případě úrazu.

K praktickému poznání přírody přispěli členové Záchranné stanice z Jaroměře informacemi o příčinách, proč se dostávají volně žijící živočichové do záchranných stanic a ukázkami péče o volně žijící ptáky umísťováním odpovídajících budek a krmítek. Zároveň ve vedle stojící kleci si bylo možné prohlédnout živého netopýra a naši nejběžnější sovu - kalouse ušatého.

Hlavním a nejlákavějším bodem programu pak byla ukázka výcviku a lovu dravých ptáků, která byla zajištěna vystoupením sokolníků ZŠ Maximiliána Hella v Štiavnické Bani. Jedná se o jedinou základní školu na světě, která má v učebních osnovách předmět sokolnictví.

Na škole chovají 37 dravých ptáků - káně lesní, Harrisovo, orla stepního, bělohlavého i raroha velkého, který loví za rychlosti letu 280 km a patří k vrcholu sokolnického výcviku. O dravce se pravidelně starají děti. Nejlepší sokolníci mají přidělené dravce, které cvičí, létají s nimi a musí je i krmit.

Vystoupení tří sokolníků zahrnovalo i podrobný popis jednotlivých dravců, jejich váhy, rozpětí křídel, způsobu lovu a možné délky života. Zároveň proběhly praktické ukázky, kdy byli káně i orel vypuštěni s možností odletu na vyvýšená místa (střechy, stožáry osvětlení) a jejich sokolníkem přivoláni zpět na ruku s bytelnou rukavicí vzhledem k jejich uchycení mohutnými pařáty s drápy. Vztah sokolníka je dán i přidělením jména jeho svěřence. Tak se divákům představila káňata Eimi, Artemis a Italia včetně orla Nixona.

Odvážným zájemcům bylo umožněno vyzkoušet si po přidělení ochranné rukavice přistání dravce na jejich ruku. Majestátní let káněte lesního, které tvoří podčeleď sokolů, byl předveden nízko nad hlavami sedících dětí.

Toto příjemné zpestření Týdne dobré pohody se stalo pro malé i velké, kterým bylo umožněno zhlédnutí představení s dravci v pondělí ve večerním programu, nejen zajímavým poznáním této činnosti, ale i lepšího najití vztahu k živé přírodě. 

Reklama

Výběr článků

Načítám