Hlavní obsah

Účastníkům benefičního koncertu v Přepychách věnoval Jiří Stivín dárek v podobě Přepychové fantasie

Novinky, Dana Ehlová

Účastníkům benefičního koncertu známého flétnisty Jiřího Stivína a varhaníka Václava Uhlíře, který se uskutečnil 13. května v kostele sv. Prokopa v Přepychách, se za jejich podporu projektu obnovy zdejších varhan dostalo nečekané odměny v podobě premiéry i derniéry Přepychové fantazie.

Foto: Dana Ehlová

Jiří Stivín v Přepychách.

Článek

Tak totiž charakterizoval Jiří Stivín okamžik, kdy zahrál improvizaci, kterou trefně nazval Přepychová fantasie a která se už opravdu nikdy nebude opakovat.

Hudební fajnšmekři si tak zajisté přišli na své nejen během této Stivínovy skladby, kdy hrál i na dvě flétny současně, ale nepochybně v průběhu celého koncertu. Flétnista střídal hned několik pro něj tolik charakteristických nástrojů, hrál však i na brumle nebo dokonce na svá ústa, která lze považovat za další nástroj, který naprosto dokonale ovládá.

Také varhaník Václav Uhlíř používal nástroje dva. Přímo před zraky posluchačů rozezněl spinet, předchůdce dnešního klavíru, a dvakrát i na varhany na kůru kostela, kvůli nimž se vlastně benefiční akce uskutečnila.

Oprava nástroje totiž pokročila natolik, že je už nyní možné královský nástroj v Přepychách používat pro provedení skladeb. A tak se během Händlova koncertu B dur pro varhany nebo při improvizaci na duchovní píseň posluchači a zároveň dárci a podporovatelé projektu ujistili, že jejich finanční pomoc má smysl a že se už skutečně blíží okamžik, kdy se "jejich" varhany představí v plném lesku, tzn. ve stavu velice podobném roku 1872, kdy byl postaven.

Poté, co dozněl dlouhotrvající potlesk a vystoupení Jiřího Stivína a Václava Uhlíře skončilo, oznámila starostka obce Zdeňka Seidelová, že návštěvníci koncertu věnovali na dobrovolném vstupném částku 25 013 korun.

Ta se však nakonec ještě zvýšila o celou tisícovku. Téměř 300 kilometrů totiž neváhal urazit specialista na varhany, trvale žijící v německých Drážďanech, aby se na „vlastní kůži“ přesvědčil o pravdivosti informací, které objevil na internetu a které dokládají varhanní boom v kraji pod Orlickými horami.

Poté, co se seznámil s průběhem a současným stavem prací na opravě nástroje v Přepychách a zažil atmosféru benefice i nadšení lidí, podílejících se na projektu, podpořil jejich úsilí i finančně a zároveň projevil zájem o další benefiční koncerty špičkových umělců.

V pořadí třetí koncert letošního cyklu Pro varhany je zařazen i do celostátní akce Noc Kostelů. V pátek 9. června v 16 hodin vystoupí v kostele sv. Prokopa v Přepychách špičkový soubor Hradišťan Jiřího Pavlici.  

Reklama

Výběr článků

Načítám