Hlavní obsah

U německého Chamu proběhlo velké cvičení záchranářů

Novinky, Alena Lochmannová

Několik výjezdových skupin plzeňských krajských zdravotnických záchranářů se zúčastnilo velkého cvičení, které probíhalo v oblasti národního parku Cham 18. května. Náročné cvičení prověřilo připravenost posádek scénářem tragické nehody.

Foto: Fakulta zdravotnických studií ZČU

Několik výjezdových skupin krajských zdravotnických záchranářů se zúčastnilo velkého cvičení, které probíhalo v oblasti národního parku Cham

Článek

Na leteckém dnu se tradičně konala přehlídka leteckých dovedností pilotů z východobavorského prostoru. Letka Ostbyern je seskupení letců, kteří létají mimo jiné na F16 a Tornádech. Ty se nacházejí v oblasti Ingolstadt/Manching.

Obě letadla, jak F16, tak Tornádo, odstartovala kolem 8.30 z letiště a kolem 9.00 by měla obstarat jeden z vrcholů leteckého dne. Krátce před devátou hodinou ovšem došlo k potížím a velké chybě. Během příletu se oba stroje navzájem přiblížily tak, že se dotkly a došlo k pádu letadla.

Zatímco Tornádo se dostalo dále od diváků a zřítilo se až v oblasti Straubing, F16 se zřítilo přímo v blízkosti letecké show. Letadlo, které se zřítilo v oblasti Straubingu, vyvolalo zásah hasičů a ZZS v režimu mimořádné události. Pilot F16 ještě před zřícením letadla stihl odhodit vnější nádoby na pohonné hmoty a vypustit nádrž. Následně se katapultoval z letadla i se svým sedadlem.

Trosky letadla zasáhly pivní stan s občerstvením. Ve stanu vypukla panika, při které se zranilo dalších 20 osob. Oba piloti po katapultáži zůstali v lesním a špatně přístupném terénu. Řada osob byla kontaminována hydrazinem a propukla u nich alergická reakce.

Takový byl scénář cvičení, na kterém se vedle dalších partnerů jako zástupce Západočeské univerzity podílela také Fakulta zdravotnických studií Západočeské univerzity. Náročné cvičení stálo všechny zasahující složky mnoho sil. Katastrofa si „vyžádala” celkem 5 obětí, 5 kriticky zraněných, 27 středně těžce zraněných a 40 lehce postižených. Třídění pacientů probíhalo dle pravidel Bavorského červeného kříže, který byl hlavním organizátorem cvičení.

Cvičení v Bavorsku bylo reciproční k již v roce 2018 realizovanému rozsáhlému cvičení u Rozvadova, které stejně jako tato akce probíhalo v rámci projektu přeshraniční spolupráce „Koncept koordinace a realizace přeshraniční spolupráce zdravotnických záchranných služeb“ (č. 30), jehož cílem je určit podmínky a vytvořit základní zázemí pro vznik přeshraniční spolupráce zdravotnických záchranných služeb Bavorska a Plzeňského, Karlovarského a Jihočeského kraje.

Projekt cílí na to, aby hranice mezi Českou republikou a Německem přestala být místem překladu pacientů a aby spolupráce plynule a efektivně fungovala nikoli pouze na obou stranách hranice, ale ve vzájemné synergii české i německé strany.

Koordinátorem přípravy projektu byla Fakulta zdravotnických studií ZČU, která spolupracovala s předkladatelem projektu, Bavorským červeným křížem, a Zdravotnickou záchrannou službou Plzeňského kraje. Dalším partnerem projektu je také Technická vysoká škola v Deggendorfu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám