Hlavní obsah

U nejkrásnějšího jezera v Africe Manyara žijí stromoví lvi i plameňáci

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Onen superlativ je subjektivní, leč pochází z brku Ernesta Hemingwaye, tedy spisovatele nad jiné povolaného. Stromové lvy slibují veškeré prospekty, ovšem garance pochopitelně neexistuje, zato břehy lemující růžoví plameňáci a doslova nespočet ptactva jsou prakticky zaručeni.

Foto: Petr Hejna
Článek

Jeden z opravdu nejmenších národních parků v Tanzanii, NP Lake Manyara, obklopuje alkalické jezero Manyara, které nemine nikdo, kdo cestuje z Arushy k parkům Serengeti a Ngorongoro, vyhlášeným a až často extrémně navštěvovaným. Tento národní park je veden jako biosférická rezervace UNESCO od roku 1981.

Jak tomu v Africe bývá, pojmenování vychází z domorodých názvů - jelikož oblast je plná bujné vegetace, roste zde hojně pryšec, v řeči masajů emanyara. Stejně tak třeba Serengeti značí širou prérii, nebo park v Keni Amboseli označuje místo, kde je voda, zatímco jezero Naivasha má původ v masajském nai'posha, tedy divoká voda. Jinak pryšec jako takový je mohutný sukulent stromovitého rázu, které pro jeho jedovatost používají Masajové při budování ochranných plotů kolem vesnice.

Další z literátů, kterého park okouzlil - Iain Douglas-Hamilton - je známý díky knize Obklíčeni slony (není však toto dílo totožné se stejnojmenným filmem, navazujícím na příběhy lvice Elsy).   

Rozloha parku činí 330 kilometrů čtverečných, je hotovým rájem pro milovníky ptactva, zejména vodního. Celkem se zde vyskytuje kolem čtyř set druhů opeřenců. Slibovaní stromoví lvi jsou k vidění popravdě spíše na prospektech a bilboardech parku. Lze zde sledovat ale zajímavé chování volavky černé, která během zlomku okamžiku vytvoří z křídel kolem sebe deštník, přesněji slunečník, a to za účelem poskytnutí stínu rybkám, které pak hbitě pozře. Nádherní ostnáci afričtí se při hledání potravy procházejí po plovoucích rostlinách, nechybí pelikáni a zmínění plameňáci.

U horkých pramenů Hot Springs je zbudované dlouhé molo, z kterého je možno pozorovat hejna plameňáků, při pozorném pohledu k protějším břehům pak je vidět, že růžová barva jejich peří jezero doslova lemuje.

I když les vypadá jako deštný prales, tento statut vzhledem k poloze a charakteru nemá. Žijí zde pochopitelně sloni, hroši, spousta opic - paviáni coby primáti zde drží primát v nejhojnějším výskytu na světě, různé šelmy, prasata bradavičnatá, antilopy, pakoně, gazely, zebry a další typicky africká zvířena. Bohužel stále ohroženější nosorožec zde vzal za své roku 1985.

Mapka parku obsahuje vodopády na řece Msasa, ty ovšem mají vodu pouze v období dešťů. V tomto parku je možné podniknout noční safari i projížďku na lodi po jezeře, samozřejmě vše za poplatek a v doprovodu místních rangerů. V tomto parku zaujmou tzv. salámové stromy, žádné uzeniny na nich pochopitelně nerostou (nelze nevzpomenout Petiškova lenošivého chlapce Birlibána a jeho stromy, na kterých se pohupují salámy a pečené husičky), jedná se o kigelie s jejich šišky salámu připomínajícími plody.

Rozhodně v této části Tanzanie nelze vynechat tyto další národní parky - obdobně jako Manyara odpočinkovější a i pěším přístupný NP Arusha, turistické magnety širé pláně Serengeti a propadliny kráteru Ngorongoro, stovkami slonů oplývající Tarangire, nebo i off-road jízdě povolenou oblast Ndutu (veškeré články pod odkazem obsahují i videa z uvedených parků).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám