Hlavní obsah

Tygří mládenci míří z Ostravy do světa

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tygří bratři, kteří přišli na svět v ostravské zoologické zahradě v červnu 2011, opouštějí své rodiště. Jako první se v minulých dnech vydal na cestu do litevské ZOO Kaunas tygr Eda, jeho bratra Eltona do konce ledna chovatelé vypraví do Woburn Safari Park v Anglii.

Foto: Archiv ZOO
Článek

Tygří kluci se narodili matce Maje a otci Tharovi v červnu 2011. Maja se narodila v roce 1998 v ZOO Petrohrad, v Ostravě žije od roku 1999. Odchovala celkem 6 mláďat, která nyní žijí v zoologických zahradách po celé Evropě, například ve francouzské Zoo Peaugres nebo dánské Zoo Odense. Zkušený šestnáctiletý samec Tharo přicestoval ze Zoo Kolín.

„Tygři dospěli do věku, kdy se postupně osamostatňují a odpoutávají od mámy. I ve volné přírodě jsou mláďata v tomto věku již zcela samostatná, oddělují se od své matky a vydávají se hledat nový domov a partnera. Cílem cesty našich mládenců budou jiné evropské zoologické zahrady, kde na ně čekají nepříbuzné samičky, aby se společně zapojili do další reprodukce,“ uvedla mluvčí zahrady Šárka Kalousková.  

Ošetřovatelé Edu na cestu již několik týdnů připravovali, takže ho nemuseli uspat. Naučil se nastupovat sám do transportní bedny a zvykl si na ni. Podle chovatelů je tento způsob pro zvířata bezpečnější a mnohem méně stresující.

Tygr ussurijský:

Jeho domovinou je povodí řek Amur a Ussuri na ruském Dálném východě, severní Čína a Severní Korea. Je vůbec největší kočkovitou šelmou světa (dospělí samci mohou vážit až 300 kg) a je dnes bohužel zejména kvůli pytláctví na pokraji vyhubení.

Početní stavy jsou v přírodě odhadovány na 350 kusů, počet jedinců v zoologických zahradách je trojnásobně vyšší. Lidožraví jedinci se u tygrů vyskytují nejčastěji ze všech kočkovitých šelem (týká se to především bengálské rasy). Člověka jako kořist loví jen tygři mající nějaké zranění.

Tygři ussurijští jsou chováni v rámci programu EEP (European Endangered Species Programme) a jsou přemisťování mezi členskými zoo EAZY zcela bezplatně v zájmu zachování tohoto poddruhu v lidské péči.

Reklama

Výběr článků

Načítám