Hlavní obsah

Tygřata v pražské zoo dostala jméno Měsíc a Žena

Novinky, Vratislav Konečný

Sedmitýdenní koťata vzácného tygra malajského dostala v neděli v pražské zoo jména. Rozhodli o nich ošetřovatelé, za kmotry jim byla skupina Laura a její tygři. Její členové popřáli Bulanovi a Wanitě, tedy malajsky Měsíci a Ženě „Neperte se a množte se!“ Na tygry se samozřejmě bude volat malajsky.

Foto: Petr Hamerník, zoo Praha
Článek

Volat na tygřici Ženo! by mohlo přivést k varu některé aktivisticky naladěné jedince. Ale Wanita je přece totéž, jenže tak nějak razantně mazlivé, a Bulan jako Měsíc by neměl mít žádné potíže.

Tygříci se narodili 3. října jedenáctileté samici Banye a o rok mladšímu samci Johannovi. Samička byla po narození menší a ve své hmotnosti stále poněkud zaostává. Při posledním vážení měl Bulan 6,5 kg a Wanita 4,9 kg. Obě mláďata však již mají prořezanou značnou část chrupu a začínají ochutnávat kousky masa.

Cesta k zachování druhu je trnitá

„Chovatelství je běh na dlouhou trať,“ uvedl kurátor chovu savců Pavel Brandl. „U tygrů malajských to platí dvojnásob. Překonali jsme řadu úskalí a obě koťata jsou mimo jiné výsledkem více než desetiletého úsilí o sestavení harmonického páru rodičů.“

Tygr malajský je kriticky ohrožený - počet dospělých jedinců v přírodě se odhaduje na pouhých 250 až 340, v Evropě se v zoologických zahradách nachází 17 zvířat. Odchov se zatím podařil pouze ve dvou evropských zoo, a to naposledy v roce 2013.

Reklama

Výběr článků

Načítám