Hlavní obsah

Tvrz Drslavice možná ukrývá zlatý kočár Malovců, držel ji i Petr Vok

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevelké obci Drslavice dominuje výrazný komplex tvrze, působící až dojmem malého obranného hradu. Jako mnoho podobných objektů zažila čas novodobého rabování a chátrání, současní majitelé jí vracejí do podoby, ještě před pár desetiletími těžko uvěřitelné. Mnoho nechybělo, a nebylo po ní dnes památky.

Foto: Petr Hejna
Článek

Obec s tvrzí Drslavice se nachází nedaleko Prachatic, stejné jméno však mají i vesnice u Klatov nebo Uherského Hradiště, takže pozor na možnou záměnu.

Jako první vlastníci jsou zmiňováni vladykové z Drslavic, z pozdějších majitelů rozhodně stojí za zmínku významné rody Rožmberků, Eggenbergů a Schawarzenbergů. Svoji komnatu zde měl právě Petr Vok, výrazná renesanční osobnost, tehdejší vlastník panství. Ohnivý kohout na tvrzi zařádil roku 1619, kdy ji zasáhl velký požár a objekt vyhořel. Obnova pak byla soustředěna především na hospodářskou část, takže význam panského sídla upadal. Koncem 18. století byla tvrz využívána jako sýpka.

Po roce 1948, přes nároky vlastníků, začalo „hospodaření“ státu, zcela necitelné k historickému významu památky a jejího autentického stavebního materiálu. Materiál zdí, pamatující slavné šlechtické rody, se stal použitelným pro družstevníky budované příbytky bučících krav a chrochtajících čuníků, historické trámy posloužily k otopu, poztrácelo se vše, co by ještě mohlo mít nějakou hodnotu.

Současný majitel není urozeného původu, jako je tomu třeba u obdobně vlastním úsilím obnovovaného zámku Dub, ale příslušník rodiny, která tvrz koupila roku 1931 - Zdeněk Švejda, který sloužil jako stíhací pilot, a po léta tvrzi vrací krásu a význam.

Pověst o zlatém kočáru se váže k době držení Malovci, kteří penězi doslova oplývali, známo je, že jmění rozšiřovali zejména „nebankovními úvěry", tedy lichvou, a tak se i vypracovali do panského stavu. Leč přidali se k té, pro budoucí osud mnoha pánů, nesprávně straně v stavovském povstání, a tak došlo i k drancování tvrze ze strany císařského vojska.

Na poslední chvíli se mělo podařit ukrýt do podzemních chodeb zlatý kočár a cennosti. Po čase údajně jeden z vesničanů, nuzných a po pokladu pátrajících, spatřil pod zámkem rozervanou puklinu v poli, ve které se leskl zahlédnutý fragment kočáru. Ač nerad, povolal k ruce sousedy, aby mu pomohli kočár vytáhnout. To se jim i podařilo, ale jak tomu bývá, při dělení nastaly třenice a neshody, které ukončilo opětovné pohlcení pokladu zemí. 

Komu se líbí pohádky jihočeského patriota Zdeňka Trošky, může tvrz spatřit v jeho Čertovinách, na zámku si můžete zakoupit i Troškovu medovinu.

I když objekt na plné dokončení ještě rozhodně čeká, prohlídky jsou po domluvě možné již nyní. I v současném stavu tato goticko-renesanční tvrz nedaleko Husince a Vlachova Březí rozhodně stojí za návštěvu při putování krajem mezi Vimperkem a Prachaticemi.

Zda se rodině majitele podaří vybudovat rytířský sál, galerii, kapli, hostinec, vinný sklep, stáj a prosperující hotel, jako se plně zadařilo novodobému majiteli s vkusem ve známých Dětenicích, ukáže čas, rozhodně zatím tomu lze plně věřit po návštěvě bývalé ruiny, určené k demolici, kde již pěkný kus práce je zjevně patrný.

V blízkém okolí, vzdušnou čarou jižním směrem přes kopec, stojí poblíž kaple sv. Václava v Chlístově památná lípa, pod kterou měl kázat Jan Hus, daleko není ani k řece Blanici, a okolní lesy uspokojí i houbaře. Navíc, kde jinde než v Drslavicích, může před tvrzí postávat zaražený pilot, jako před hájovnou v komedii Trhák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám