Článek
Svěží, lehká a s vyšším obsahem kyselinky než je obvyklé. Tak by se v jednoduchosti dala charakterizovat letošní růžová vína, které moravští a čeští vinaři vyrobili z loňské úrody a se kterým nyní přichází na trh.
„Letošní růžová vína mají vyšší obsah kyselinky. Proto jsou nebývale šťavnatá a osvěžující. Mnohdy se také chlubí výrazným aroma. Znatelně chutnají po ovoci,“ charakterizuje letošní tuzemská růžová vína doc. Ing. Josef Balík, Ph.D. ze Zahradnické fakulty Mendlovy univerzity v Brně.
„Loňský ročník byl kvůli špatnému počasí složitý. Protože bylo málo slunce, modré hrozny si zachovaly více kyselinky, což růžovému vínu svědčí. Časté teplotní výkyvy zase podpořily výrazné aroma výsledných vín. Obecně se tak dá říct, že kvalita růžových vín vyletěla nahoru,“ doplňuje odborný publicista Branko Černý.
Vysokou kvalitu tuzemských růžových vín potvrzují i výsledky z prestižních mezinárodních soutěží. Moravská a česká růžová vína dosud bodovala např. na Le Mondial du Rosé v Paříži nebo na Decanter World Wine Awards v Londýně.
Růžového je výrazně méně
Loňské špatné počasí, které růžovým vínům prospělo, si ale vybralo svou daň. Úroda hroznů byla podstatně nižší. To se odrazilo na produkci vín, i těch růžových.
„Někteří vinaři už hlásí, že mají rosé vyprodáno. Je to dáno jak vzrůstající poptávkou po růžových vínech, tak právě i nižší úrodou,“ říká Branko Černý.
Jeho slova potvrzuje i vinař Ing. Jiří Hort. „Běžně produkujeme zhruba 27 tisíc lahví růžových vín ročně. Letos jich máme jen 7 tisíc a v prodeji jich už mnoho nezbývá. Zájem o růžová vína roste,“uvedl Hort.