Hlavní obsah

Tuzemská růžová vína jsou letos nadprůměrná

Novinky, Petr Žabka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravská a česká růžová vína se mohou letos chlubit špičkovou kvalitou. Vynikají neobvyklou svěžestí a lahodnou chutí. Jejich nadprůměr potvrzují také výsledky z prestižních vinařských soutěží. Růžového je však méně, než by si vinaři přáli.

Foto: Petr Žabka

Růžové víno je rok od roku populárnější

Článek

Svěží, lehká a s vyšším obsahem kyselinky než je obvyklé. Tak by se v jednoduchosti dala charakterizovat letošní růžová vína, které moravští a čeští vinaři vyrobili z loňské úrody a se kterým nyní přichází na trh.

„Letošní růžová vína mají vyšší obsah kyselinky. Proto jsou nebývale šťavnatá a osvěžující. Mnohdy se také chlubí výrazným aroma. Znatelně chutnají po ovoci,“ charakterizuje letošní tuzemská růžová vína doc. Ing. Josef Balík, Ph.D. ze Zahradnické fakulty Mendlovy univerzity v Brně.

„Loňský ročník byl kvůli špatnému počasí složitý. Protože bylo málo slunce, modré hrozny si zachovaly více kyselinky, což růžovému vínu svědčí. Časté teplotní výkyvy zase podpořily výrazné aroma výsledných vín. Obecně se tak dá říct, že kvalita růžových vín vyletěla nahoru,“ doplňuje odborný publicista Branko Černý.

Vysokou kvalitu tuzemských růžových vín potvrzují i výsledky z prestižních mezinárodních soutěží. Moravská a česká růžová vína dosud bodovala např. na Le Mondial du Rosé v Paříži nebo na Decanter World Wine Awards v Londýně.  

Růžového je výrazně méně

Loňské špatné počasí, které růžovým vínům prospělo, si ale vybralo svou daň. Úroda hroznů byla podstatně nižší. To se odrazilo na produkci vín, i těch růžových.

„Někteří vinaři už hlásí, že mají rosé vyprodáno. Je to dáno jak vzrůstající poptávkou po růžových vínech, tak právě i nižší úrodou,“ říká Branko Černý.

Jeho slova potvrzuje i vinař Ing. Jiří Hort. „Běžně produkujeme zhruba 27 tisíc lahví růžových vín ročně. Letos jich máme jen 7 tisíc a v prodeji jich už mnoho nezbývá. Zájem o růžová vína roste,“uvedl Hort.

Reklama

Výběr článků

Načítám