Hlavní obsah

Turistické atraktivity Kladského pomezí otvírají své brány

Novinky, Eva Řemínková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už se to blíží. Brány oblíbených turistických atraktivit, na které jste se celou zimu těšili, se pomalu, ale jistě otevírají a zájemci hned na několika místech v turistickém regionu Kladské pomezí mohou být u toho.

Foto: Jan Záliš

Sezóna se otevře i na hradě Vízmburk.

Článek

Prvního dubna lze zažít Odemykání náchodského zámku s Ottaviem Piccolominim, kde sám kníže během prohlídky Reprezentačních pokojů Piccolominiů představí návštěvníkům své honosné sídlo a slavnostně tak "odemkne" letošní návštěvní sezonu. Na závěr zazní ukázka renesanční a barokní hudby v podání žáků ZUŠ Police nad Metují. Začátek prohlídek v 10, 12 a 14 hodin. O den později si na zámku můžete také prohlédnout kapli Nanebevzetí Panny Marie.

První dubnový den zahajuje sezónu i Pevnost Dobrošov, kde se můžete těšit na prohlídky o víkendu od 10–16 hodin a v týdnu pouze na objednávku. Zajímavá akce se zde bude také konat 17. dubna na Velikonoční pondělí, kdy v podzemí vojáci poschovávají velikonoční vajíčka. Velitel pevnosti tak zve všechny děti na zcela mimořádné hledání. V tajuplných podzemních chodbách budou schovány velikonoční dobroty a jiná překvapení. Pokud se děti bojí samy, mohou s hledáním pomoci i rodiče a prarodiče. V sobotu 15. dubna budete mít také šanci shlédnout všechny objekty Běloveského pevnostního skanzenu. Na tuto akci je však nutné se přihlásit.

V sobotu prvního dubna otevírá vstříc nové turistické sezóně Zámek Nové Město nad Metují. V dubnu bude zámek otevřen o víkendech a o velikonočních svátcích od 10 do 16 hodin. Budete moci navštívit 1. prohlídkový okruh "Zámecké interiéry", expozici Velorexů v přízemí zámku, zahrát si na piano na zámeckém nádvoří, půjčit si knihu v miniknihovně na zámeckém nádvoří, vyfotit se ve fotopointech a v případě pěkného počasí projít se po zámecké zahradě.

Slavnostní zahájení turistické sezóny 2017 proběhne 1. dubna i v pevnostním městě Josefov. Těšit se můžete na otevření nové expozice na Bastionu I, na vojenský průvod, koncert skupiny Taxmeni, odhalení a spuštění opravené kašny na josefovském náměstí, vztyčení praporu na Bastionu I, slavností předání klíče od podzemí pevnosti nebo na bitevní ukázky z války roku 1866.

První květnovou sobotu bude probíhat otevření sezóny na hradě Vízmburku, nedaleko obce Havlovice. Program začíná přibližně ve 13 hodin a těšit se lze na tematický program v podobě středověké hudby a tance, středověkých řemesel, výborného občerstvení, představení souboru historických šermířů a možná přijde i alchymista.

Milovníky vojenské historie jistě zaujme První otevíračka řopíku na Babí. Už 6. května uvidíte osádku objektu v dobových uniformách, činnost osádky při službě i osobním volnu, výcvik osádky, a navíc i ochutnáte dobovou stravu. Řopík bude otevřen od 11 do 16 hodin.

Zveme vás také do Muzea papírových modelů v Polici nad Metují, které bude o víkendu 12. – 14. května oslavovat své pětileté výročí. Zajímavou akcí jistě bude i otevření nově zrekonstruované zahrady za Domkem Boženy Němcové v Červeném Kostelci, která je naplánována ve dnech 10. a 11. června na víkend otevřených zahrad.

Další informace k akcím naleznete na webových stránkách www.kladskepomezi.cz v Kalendáři akcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám