Hlavní obsah

Tryskáče budou mít sraz v Suchém

Novinky, Rudolf Rada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedno z největších setkání pilotů, majitelů a příznivců RC modelů letadel poháněných proudovými motory v České republice se uskuteční v sobotu 13. května na letišti RC Modelpark Suché na Teplicku.

Foto: Karel Jeřábek

Letové ukázky jsou vždy úchvatné (L-39 Albatros v přehlídkových barvách).

Článek

Už 10 let se v ústeckém kraji pravidelně scházejí piloti jetů z celé České republiky ale také ze Slovenska a Německa, aby si vyměnili zkušenosti ze stavby modelů a sobě i divákům předvedli techniku jejich pilotáže. Každoroční velká návštěvnost této akce dokládá, že je po celý den opravdu na co koukat.

Co jsou to jety?

Královská kategorie rádiem řízených modelů letadel poháněných skutečnou spalovací turbínou - "proudovým motorem". Tyto velké modely, zejména pak makety skutečných letadel, představují naprostou špičku jak po pilotní, tak po technické stránce. Hodnota těchto modelů mnohdy převyšuje cenu nového rodinného auta.

Předpokládaná je účast asi 15 pilotů s přibližně 20 modely, převážně bojových letadel, a to jak historických, tak i současných.

Pro děti i dospělé diváky to bude určitě zážitek, který si z Modelparku odnesou, protože nic podobného v kraji neuvidí. Pro pořadatele z Modelářského klubu Severka to bude zároveň generálka před Velkým Modelářským Leteckým Dnem, který se uskuteční 3. června.

Vstupné je pro všechny diváky zdarma, parkování automobilů je přímo v areálu letiště za 50 Kč. Občerstvení bude zajištěno stánkovým prodejem. 

Reklama

Výběr článků

Načítám