Hlavní obsah

Trutnov láká zájemce o historii, ale i milovníky pěších výprav či cestování na kole

Novinky, Táňa Pikartová

Druhé největší město Královéhradeckého kraje leží v okouzlujícím podhůří Krkonoš v údolí meandrující řeky Úpy. V Trutnově a okolí je mnoho památek na prusko-rakouskou válku roku 1866. Řada pořádaných akcí ve městě se váže k jeho bájnému založení a pověsti o drakovi, kterého má ve svém znaku.

Foto: Táňa Pikartová

Trutnovské náměstí je ideálním výchozím místem pro pěší i cyklistické výlety.

Článek

Výhodná  poloha v blízkosti nejvyšších českých hor s hustou sítí kvalitně značených tras dělá z Trutnova ideální výchozí bod pro pěší i cyklistické výlety, přilehlý areál Dolce s vodními nádržemi vybízí v létě ke koupání, pro maminky s dětmi jsou k dispozici mateřská centra, královské ratolesti mají v neposlední řadě na výběr z bezpočtu sportovních a zájmových kroužků.

Návštěvníci Tkalcovského venkovského muzea, vybudovaného na zrekonstruovaném statku v Trutnově-Voletinách, si mohou sami vyrobit provázek ze lnu, vyčesat ovčí vlnu, tkát na historických tkalcovských stavech a v řemeslné dílně si mohou vybrat z mnoha nabízených výtvarných technik a zhotovit vlastnoruční suvenýr: mýdlo, svíčku, mozaiku, malbu na textilu. Mohou také absolvovat Cestu tkalce Huberta po okolí. Muzeum pořádá kurzy lidových řemesel, akreditované kurzy a rekvalifikační kurzy i nejrůznější akce pro veřejnost.

Za poutavou historií se v Trutnově chodí do Muzea Podkrkonoší. Sídlí na místě původního trutnovského hradu a nabízí dvě stálé expozice – Bitva u Trutnova 27. června 1866 a Poklady minulosti, která je tzv. otevřeným depozitářem. Muzeum připravuje rovněž zajímavé krátkodobé výstavy a připojuje se k akci Muzejní noc.

Trutnov se dá poznávat i pěšky. Naučná stezka Po stopách války 1866 – Den bitvy u Trutnova 27. června. Okolí Trutnova nabízí mnoho značených cest k procházkám pro maminky s kočárky i pro rodiny s většími dětmi. Naučná stezka Po stopách války 1866 začíná přímo na trutnovském náměstí, vede po zelené kolem Gablenzova památníku na vrchu Šibeník a Janské kaple, aby se po 3,5 km vrátila zpět na náměstí. Kromě procházky lesem, zpestřené informačními panely týkajícími se bojů roku 1866, nabízí i netradiční výhledy na město Trutnov.

Oblíbeným vycházkovým cílem je také oblast Dvoračky, kde lze výlet zakončit dobrým jídlem v restauraci stejného jména či v areálu U Pěti buků. Trutnov je výchozím bodem i pro delší túry, na své si tedy přijdou i zdatnější děti. Příkladem je osmnáctikilometrový okruh vedoucí z Trutnova po červené přes Poříčí na Čížkovy kameny a zpět po zelené přes Bohuslavice nad Úpou a Starý Rokytník.    

Pro maminky s dětmi funguje v Trutnově Mateřský klub Želvička, který  zajišťuje hlídání, cvičení rodičů s dětmi, kroužky nejen pro děti, ale i maminky (zumba, pilates, jóga, powerball). Sportovní  centrum Olymp již tradičně organizuje cvičení pro maminky s dětmi již od dvou let věku. Starší potomky mohou maminky svěřit do péče „tetičky“ na hlídání a zacvičit si v posilovně či využít některou z mnoha aktivit jako je spinning, squash, ricochet, zumba, powerjóga či fitbox.

Letní vyhřívané koupaliště zahajuje provoz v závislosti na počasí, většinou začátkem června. Vstupenky (elektronické peněženky) je možno zakoupit přímo na koupališti, v turistickém informačním centru na Krakonošově náměstí nebo v prostorách nedalekého krytého plaveckého bazénu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám