Hlavní obsah

Trojský kůň a jiné unikáty v galerii Nová síň

Novinky, Jiří Šmucler

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Nové síni v Praze vystavuje trojice umělců, jejichž pojetí a zpracování hmoty je naprosto odlišné. Jedno mají však společné. Exponáty jsou neuvěřitelně nápadité, plné fantazie a zároveň čitelné. Návštěvníka zaujme každý exponát, protože vyvolává různé asociace svými detaily, barvou či parametry.

Foto: Jiří Šmucler

Trojský kůň Tomáše Prolla

Článek

Tomáš Proll ve své umělecké tvorbě pracuje s nadsázkou, ironií, paradoxem i metaforou. Dominantou výtvarného zájmu je existence člověka - člověk vylézá z ulity, člověk na vahách, muž a žena, člověk na houpacím koni… Vyjadřuje tak jeho emoce, vášně, životní postoje a vztah k přírodě. Ostatně některé jeho figurální plastiky jsou spojené s veřejným prostorem, jako například nedávno odhalená kašna s bronzovým oslíkem a dvěma dráčky v obci Úsilné u Českých Budějovic.  

V obci Úsilné (dříve Voselno) se při nedávné svatováclavské pouti děly neuvěřitelné věci. Náves se proměnila v kolonádu ve stylu 20. a 30. let, za doprovodu swingu se podávala sousedská snídaně, v pravé poledne na plošině nad kašnou zahrál Pavel Šporcl skladby ze své poslední nahrávky Sporcelain a po odhalení Prollových soch teklo z kašny celou hodinu pivo. Bujaré veselí na návsi pokračovalo dalšími atrakcemi až do večera.  

Když jsem navštívil Prollův atelier v malé vesničce u Českých Budějovic, uvědomil jsem si, že za každou jeho uměleckou prací je i kus řemeslné dřiny. Tím spíše, že patří mezi sochaře klasického střihu. Skicuje, hledá varianty a až po důkladném studiu tématu se pouští do hliněného modelu nebo keramické plastiky.  

Díla Tomáše Prolla ocenila kurátorka výstavy Dita Hálová slovy: „Jeho plastiky působí klasickým dojmem v tom nejlepším slova smyslu. Při pozorném pohledu však nejde o návrat, ale pouze o pokračování těch nejlepších klasických proudů.“ A toho si cení v řadě evropských zemí, kde již mnoho let vystavuje svá díla.  

Tvorba Evy Slavíkové zaujme prostorovější plastikou, přírodními motivy a procesy. Pro zvýraznění svých děl nemohla volit lepší kombinaci barev než je černá a bílá. Tento efekt elektrizuje návštěvníka jako by to byla hmota a antihmota. Názvy plastik jsou prosté – Letokruhy, Ryba, Obelisk ... Kombinace hladké plochy a vnitřní složité struktury ale napovídá o hlubším sdělení umělkyně.  

Evě Slavíkové se dostalo kromě tuzemského ocenění v podobě ceny Masarykovy akademie i diplomu z francouzského Vallaurisu. Nadále vystavuje svá díla v Rakousku a v Německu.  

Jiří Laštovička je všeobecně znám jako designér porcelánu, paralelně ale vytváří také působivé porcelánové figurální plastiky. Na výstavě uvedené plastiky jsou natolik originální a krásné, jako např. Labutě, že návštěvníci před nimi pózují. A exponát Úsporný pes s úspornou žárovkou, která i svítí, bych klidně používal jako lampičku v ložnici.  

Nejznámější a „nejpoužívanější“ částí jeho tvorby je design početných porcelánových souborů vyráběných společností Thun Karlovarský porcelán. Z 90. let je znám jeho hotelový jídelní servis Melodie či Prezident pro Pražský hrad. Jeho lahůdkou jsou solitérní čajové konvice, kterými pravidelně obohacuje tematické výstavy v Číně.  

Novou síní zněly na vernisáži šansony skupiny Chantet. Výstava potrvá do 3. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám