Hlavní obsah

Třístoličník nabízí skvělou vyhlídku i kamenná křesla, na nichž usedali vládci

Novinky, Jiří Cysař

Jedním z přitažlivých cílů pro výlety při pobytu na Šumavě je zcela určitě i vrchol na hranicích s Německem - na mysli máme Třístoličník (Dreisesselberg).

Foto: Jana Bečková

Stoupání na Třístoličník

Článek

Dostaneme se k němu z vlakové stanice Nové Údolí. Toto místo je také hraničním přechodem pro pěší chodce do Německa a startem naší cesty.

Od tohoto místa začínáme stoupat a to až k památníku stavitele Schwarzenberského plavebního kanálu Rosenauera - právě zde je odpočinkové místo před závěrečným prudším stoupáním k vrcholu Třístoličníku.

Po odpočinku jsme se tedy vydali po turistické trase a pomalu se blížili k první zóně národního parku. Proto zde již byl zákaz vjezdu cyklistům. Cestou vzhůru jsme viděli stojící uschlé kmeny. Naše kroky pomalu, ale jistě mířily ke státní hranici - osvěžení nám poskytl potok tekoucího podél cesty...

Od hraničního kamene a posledního rozcestníku ve výšce 1090 m n. m. se naše cesta zvedla přímo proti kopci a po česko-německé hranici jsme dál mířili vzhůru. V našem případě rychlost postupu ovlivňovala blížící se bouřka a tak blesky a hromy nás hnaly neuvěřitelným tempem k vrcholu. Ani jsme si pořádně nestačili vychutnat výhledy na českou stranu.

Vrchol Třístoličníku (1311 m n. m.) není nejvyšším vrcholem této části Šumavy - ten se nachází ještě o dvaadvacet metrů výš (Hochstein na německé straně). České jméno Třístoličník je novodobým překladem německého jména. Podle legendy se na třech kamenných stolicích (křeslech) scházeli vládci Čech, Bavorska a Rakouska.

Z vrcholu je nádherný výhled na německou i českou stranu a to zvláště z kamenného vyvýšeného místa, je zde také německá restaurace s možností kvalitního občerstvení.

Jelikož nás zde dostihla bouřka a nebylo vhodné pokračovat hřebenovou túrou na Trojmezí a Plechý, změnili jsme plány a vydali se na německou stranu po turistických trasách v národním parku na německé části Šumavy. Cesta směřovala do městečka Heidenmühle. Odtud je pouze 2 km do stanice Nové Údolí.

Cesta v národním parku vedla z části po asfaltové silnici, ale většinou po udržované štěrkové lesní cestě s informačními panely krásnou replikou vodního kola, které uprostřed lesa poháněl potok. Toto kolo se nacházelo na místě starého mlýna.

Pro turisty, kteří jsou méně pohybliví, je lepší proto zvolit cestu přes německé území a vystoupat k Třístoličníku touto pohodlnou, značenou cestou a nebo je možnost dojet přímo pod vrchol automobilem a zaparkovat na hlídaném parkovištěm 500 metrů pod vrcholem.

Po opuštění cest v národním parku jsme dál pokračovali po státní silnici do Heidenmühle a kolem benzinové pumpy a radnice jsme šli až k pěšímu hraničnímu přechodu Nové Údolí.

Tato pro nás okružní vrcholová cesta dohromady čítala zhruba 18 km se stejným stoupáním i klesáním.

Reklama

Výběr článků

Načítám