Hlavní obsah

Trimill otevřel na Vsetíně halu za 200 miliónů korun

Novinky, Kateřina Martykánová

V pátek 15. června 2018 společnost TRIMILL, a.s. zahájila oficiální provoz v nové výrobní hale ve Vsetíně Jasenicích, v bývalém areálu Zbrojovky. Částka, kterou do rozšíření haly firma investovala, dosahuje téměř 200 miliónů korun. V budoucnu plánuje další rozvoj na okolních pozemcích.

Foto: Trimill a.s.

Milan Julina, Jiří Růžička, Jiří Čunek a Hans-Georg Hornjak

Článek

Symbolickým přestřižením pásky byl v pátek 15. června oficiálně spuštěný provoz nové výrobní haly společnosti TRIMILL v areálu bývalé Zbrojovky Vsetín. Slavnostního aktu se zúčastnili spolumajitelé firmy Milan Julina a Hans-Georg Hornjak, starosta města Vsetín Jiří Růžička a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek.

Výše investic spojených s výstavbou, vybavením a úpravami okolí haly dosáhla téměř 200 miliónů korun a společnost se ji chystá využívat nejen pro montáž strojů, ale také pro výrobu jejich komponentů a jako skladovací prostoty. K dispozici zde má nyní také vlastní obrobnu a výrobu nosných betonových prvků strojů.

Výroba a montáž obráběcích strojů je velmi složitý a časově náročný proces. Nové výrobní a skladovací prostory tak firmě umožní u jednodušších typů strojů vyrábět i na sklad.  „Nová výrobní hala přinese naší firmě zkrácení dodacích termínů v některých obchodních případech a zvýšení výrobní kapacity,“ říká spolumajitel firmy Milan Julina a dodává: „Věříme, že díky tomu zvýšíme i zisk a umožní nám to nové investice, protože nechceme tady ve Vsetíně zůstat jen u této haly.”

Společnost nyní vyrábí ročně kolem 30 strojů. Právě díky otevření nového provozu plánuje do pěti let navýšení produkce až o 15 až 20 strojů. Nyní zaměstnává celkem 166 pracovníků, z toho 70 ve Vsetíně. S rozvojem výroby a novými zakázkami se však jejich potřeba v následujících letech výrazně zvýší.

„Postupně zde počítáme s vytvořením dalších 40 pracovních míst, a to zejména pro mechaniky a elektromechaniky s poměrně úzce specializovaným vzděláním,“ uvádí personalistka Ivona Obdržálková.

Také proto se již nyní firma aktivně připravuje na nábor nových zaměstnanců. „Na Vsetínsku je velmi nízká nezaměstnanost kolem 2,9 procenta a lidé se zde shánějí velice těžko. Pokud se nám podaří každý rok získat pět až osm zaměstnanců, budeme to považovat za velký úspěch,“ vysvětluje Milan Julina a doplňuje: „Také proto sázíme na studenty a upořádali jsme pro školy prohlídky. Pracujeme s nimi dlouhodobě, aby poznali, co se zde vyrábí a po škole se k nám pak vraceli."

Samotnému slavnostnímu zahájení předcházela v pátek dopoledne i prohlídka společnosti, které se zúčastnilo právě 250 studentů ze sedmi středních a základních škol ze Vsetína a okolí.

Původní hala č. 7 bývalé Zbrojovky Vsetín o rozloze 7 200 m² pochází z roku 1935. Za 2. světové války se zde vyráběla děla, tzv. „dvojčata“, pro německé válečné letectvo. Společnost TRIMILL, a.s. halu koupila již koncem roku 2004 a o rok a půl později zde zahájila výrobu svých obráběcích strojů.

Z důvodu nutnosti navýšit výrobní kapacity začala společnost koncem roku 2016 rozšiřovat stávající provoz ve Vsetíně o dalších téměř 3 500 m². Hala byla dokončena a předána do zkušebního provozu v prosinci 2017. Oficiálně zde zahájila výrobu 15. června 2018.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám