Hlavní obsah

Tři králové prošli Pilníkovem již popáté

Novinky, Jaroslav Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 5. a v neděli 6. ledna 2018 odpoledne se na pilníkovském náměstí již po páté sešly dvě tříkrálové skupiny, které v doprovodu dospělých vedoucích procházely městem a nezapomněly se zastavit ani v DPS Pilníkov.

Foto: Jaroslav Blažek

Tři Králové v Pilníkově

Článek

Svátek Tří Králů vždy doprovázely různé lidové zvyky. Nejznámějším je chození tří králů. Na čas sice byl tento lidový zvyk částečně potlačen, ale nyní se opět navrátil.

V Čechách býval zažitý jako žehnání domů, při kterém se na jejich dveře či průčelí psával svěcenou křídou nápis C+M+B, který byl časem počeštěn na K+M+B. Nejsou to však počáteční písmena jmen Tří králů, kteří se jmenovali Kašpar, Melichar a Baltazar, ale jedná se o zkratku latinské věty „Christus mansionem benedicat“, tedy česky „Kristus žehnej tomuto domu“. V současnosti je tento svátek spojen se sbírkou Charity České republiky. 

Dnes je již ale málo známé to, že tento zvyk vychází velmi pravděpodobně z pohanského zvyku vykuřování. Obydlí i stáje se vykuřovaly a označovaly nápisy proto, aby se stavbám vyhýbalo celý rok neštěstí a démoni. Svátek Tří Králů je také v mnoha rodinách považován za konec Vánočních svátků, a tak je odstrojován vánoční stromek a mnohde také zhasíná v městech a obcích vánoční osvětlení. 

Děkujeme všem, kteří třem králům do sbírky přispěli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám