Hlavní obsah

Třetí vilová noc v Brně

Novinky, Petra Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední srpnovou sobotu se tři slavné a veřejnosti zpřístupněné brněnské vily – Jurkovičova vila, vila Löw-Beer a vila Stiassni – připojí k akci Hradozámecká noc 2017, kterou již po osmé pořádá Národní památkový ústav.

Foto: Archiv Muzea Brněnska

Vila Löw-Beer v Brně

Článek

Jurkovičova vila v Brně-Žabovřeskách 26. srpna nabídne komentované prohlídky, zážitkové dílny a koncert. Současný umělec Tomáš Džadoň začlenil do interiéru Jurkovičovy vily svá díla – malby, grafiky, sošky, objekty a videa, ve kterých zaznamenává stesk po projevech lidové tradice či paradoxnost života ve vyspělé společnosti.

V 19 hodin začne speciální komentovaná prohlídka "Džadoňovy vily" s kurátorem projektu Rostislavem Koryčánkem. Od 18 do 22 hodin budou probíhat workshopy, při nichž si mohou návštěvníci vytvořit architektonickou koláž propojující věci zdánlivě neslučitelné nebo se mohou pustit do výroby prostorového objektu z papíru či dřeva s možností specifické dekorativní výzdoby.

V 18, 18.30, 20, 20.30, 21 a 21.30 hodin se můžete účastnit komentovaných prohlídek Jurkovičovy vily. Stylové občerstvení zajistí nedaleká restaurace Rosnička a zahraje také cimbálová muzika. Jednotné vstupné 50 Kč.

Ve vile Löw-Beer v Černých Polích se uskuteční hudební vystoupení, módní přehlídka a samozřejmostí jsou speciální komentované prohlídky vily, které návštěvníky zavedou i na půdu a odhalí jim tajemství zlatého pokoje (začátky v 18, 18.30, 22, 22.20, 22.40, 23 a 23.30 hodin).

V 19 hodin začne koncert nazvaný "Hvězdy, které nehasnou". Zazní blues-rock ‘n’ roll a šansony v podání brněnské kapely K. R. Banda a také nestárnoucí melodie The Beatles, které zahraje pražský revival The Bugles. Po skončení koncertu následuje módní přehlídka šatů z 60. až 80. let minulého století, připravená Salonem první republiky. Občerstvení nabídne kavárna Celnice v areálu vily. Vstupné na koncert a módní přehlídku činí 290 Kč, prohlídka vily za 75 Kč.

Vila Stiassni v Pisárkách zahájí Hradozámeckou noc koncertem a chybět nebudou ani tematické prohlídky vily. V zahradě čeká návštěvníky v 18.15 a 19.15 hodin koncert sopranistky Karolíny Žmolíkové s programem nazvaným "Melodie, které milujeme". Každou celou hodinu budou probíhat speciální detektivní kostýmované prohlídky. Návštěvníci zažijí příběh z třicátých let 20. století v roli detektiva a jejich úkolem bude odhalit vraha. Přítomni budou četníci, ale i celá řada podezřelých. Jisté je, že vrah není zahradník. Jednotné vstupné činí 240 Kč.

Vila Tugendhat se tentokrát k vilové noci nepřipojí, protože se bude věnovat neveřejné připomínce jednání, které zde před 25 lety vedl Václav Klaus s Vladimírem Mečiarem, a jež vyústilo v rozpad Československa.

Hradozámecká noc 2017 chce návštěvníkům ukázat, že památky jsou sice místa historické paměti, ale neustále se proměňují, žijí a má smysl se k nim vracet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám