Hlavní obsah

Třetí ročník veletrhu sociálních služeb se konal v Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina komunitního plánování sociálních a souvisejících služeb města Ústí nad Orlicí a okolí uspořádala ve čtvrtek 3. října v místním kulturním domě již tradiční seznámení veřejnosti s jejich prací a novinkami, které letošní rok přinesl.

Foto: Stanislava Dvořáková

K příjemné atmosféře veletrhu přispěl i ČČK relaxačními masážemi pro unavené prsty prací na PC, které zajišťoval za místní skupinu Martin Hodoval.

Článek

Ve velkém sále kulturního domu se na stáncích představilo 31 vystavovatelů, kteří prezentovali služby poskytované zdravotně a mentálně postiženým, práci domovů důchodců a různou pomoc v krizových situacích.

Celou škálu služeb představila Charita, Centrum pro zdravotně postižené, Péče o duševní zdraví, Stacionář a chráněná dílna CEDR. Dále to byly organizace působící v celé ČR, o. s. PAS s oblastí působnosti ve východních Čechách provozující poradenství, přednášky a psychorelaxační pobyty pro rodiny s dětmi s autismem, Federace sluchově postižených Praha a CEMO Žamberk.

Informace pro osoby se zrakovým postižením poskytlo Krajské středisko Pardubice TYFLOSERVIS se službami sociální rehabilitace, aktivizační, předčitatelské a průvodcovské činnosti včetně letáku SONS-Střediska výcviku vodících psů v Praze. Svou pomoc těmto osobám nabídlo i Středisko integračních aktivit v České Třebové. Bezplatné poradenství handikapovaným osobám a nároky na slevy s kartou Handy Card představil Car Club Vrchlabí.

Zevrubný přehled své činnosti podal Domov důchodců sv.Zdislavy v Červené Vodě a péče o mentálně postižené Domov pod hradem Žampach.

Ústecký Domov důchodců má v pobytovém zařízení nově vyčleněno 24 lůžek pro osoby s Alzheimerovou demencí. Dále nabízí obědy Káčko za 59 Kč, které si nově od 1. října lze vyzvedávat v určené prodejně Konzumu.

Svoji činnost představil i Senior klub při OSP Ústí nad Orlicí a informační středisko Městského úřadu s novou pomocí sociálního pracovníka, který zdarma poradí, pomůže nebo zprostředkuje potřebnou pomoc. Další okamžitou pomoc v krizové situaci poskytuje Linka důvěry. V České Třebové pak působí poradna pro cizince.

K péči o děti se přihlásilo RC Medvídek a Srdíčko a Amalthea-centrum náhradní rodinné péče Pardubice, které podporuje náhradní rodiny a děti v pěstounské či adoptivní péči a veřejnost oslovilo kampaní "Staňte se pěstouny".

Širokou nabídku služeb nabídlo SKP - Centrum Pardubice jak pro seniory, tak pro rodiny s dětmi formou azylových domů a nocleháren pro osoby bez přístřeší. Má také vytyčený terénní program v sociálně vyloučených romských lokalitách v Ústí nad Orlicí.

Pozornost vystavovatelů byla věnována i péči o zdravou mládež a jejímu prospěšnému vývoji a využívání volného času, o který se stará volnočasový klub Kamin, Maringoodka a EXIT klub.

Svůj podíl na úspěšné sociální práci má i výchovou studentů SZŠ, která zároveň přispěla programem Abilympiády k oživení veletrhu. Soutěžící v sedmi bodech plnili úkoly jako postavení věže z kostek, skládání puzzle, kresbu mandaly, hod vlaštovkou, výrobu přáníčka, letecký den a bolavý loket. V závěru veletrhu proběhlo vyhodnocení s odměnami.

Celý program byl tentokrát pohotově moderován učitelem Robertem Oláhem, což významně přispělo k informovanosti o dění i o účastnících na jednotlivých stáncích a tím i ke spokojenosti všech početných návštěvníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám