Hlavní obsah

Třetí adventní víkend v Jeseníkách nabízí lyžování, trhy i koncerty

Novinky, Táňa Arťušenková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dáváte přednost před úklidem, mytím oken, pečením desítky druhů cukroví a vánoček prožití předvánočního času s celou rodinou návštěvou nejrůznějších akcí? Pak přijměte pozvánku na třetí adventní víkend do Jeseníků. Vydat se tu můžete za pravou zimní atmosférou.

Foto: Táňa Arťušenková

Ve Ski areálu Kopřivná letos prodloužili sjezdovku.

Článek

Už v pátek večer se lyžuje na osvětlených sjezdovkách. Své umění ovládat lyže nebo snowboard po letní přestávce si vyzkoušíte ve Ski Aréně Karlov nebo v lyžařském areálu Kopřivná v Malé Morávce, kde tento víkend zahajují novou zimní sezonu.

Na kopec vás vyveze nejmodernější a nejbezpečnější odpojitelná sedačková lanovka v České republice. Nastupování je zde hračkou i pro začátečníky. Sedačka téměř zastaví, změří si vás a zvedací podesta i ty nejmenší vyzvedne do vyhřívaných komfortních křesel. Polstrované sedačky jsou navíc kryty před nepřízní počasí a větrem bublinou. Novinkou je nová sjezdovka. V horní části je červená a zasněžuje ji nejmodernější zasněžovací systém. S osvětlením po obou stranách večerní lyžování na dvou sjezdovkách určitě nebude mít chybu.

Vánoční jarmark plný ozdob, dekorací, dárkům a také dobrého jídla i pití se koná v sobotu v zámku v Bruntále. Zapojit se lze do kreativních dílniček, užít si hudební a divadelní vystoupení. Kromě toho začne v kapli tradiční výstava ozdob, dekorací a předmětů s vánoční tematikou.

Tajemství vánočních rostlin rozluštíte na stejnojmenné výstavě. Seznámíte se na ní s květinami a dřevinami spojenými s vánočním obdobím a dozvíte se o nich z pohledu botanika i bylinkáře. Zjistíte více o jejich symbolice a historii pěstování.

Adventní koncert k životnímu jubileu operní pěvkyně, pedagožky a zakladatelky pěvecké soutěže Hlas Slezska Ilony Rédlové se koná v sobotu v 16 hodin v koncertní síni sv. Ducha v Krnově.

Mezi gratulanty jsou sólisté Slezského divadla v Opavě Katarína Jorda Kramolišová, Juraj Nociar, Alexandr Vovka, Dalibor Hrda nebo Michal Pavel Vojta. Zazpívají i finalistky Hlasu Slezska 2019 Veronika Nováková a Barbora Štanclová a finalistku soutěže Sanremo Junior Eliška Marková, sbor Voices a dívčí pěvecký sbor Ars Voce. O klavírní doprovody se postarají Denisa Strnadová, Tomáš Edelsberger a Marek Ličartovský.

Vánoční písně i duchovní skladby různých autorů má v repertoáru Smíšený pěvecký sbor Bruntál. Jeho vystoupení jsou proložena sólovými a také instrumentálními skladbami. Zaposlouchat se do jejich vokálního umění můžete v sobotu v kostele sv. Vavřince v Leskovci nad Moravicí. Sbor se představí také v neděli v kostele Nejsvětější Trojice v Malé Morávce.

Unikátní autorský muzikál Holendry, jehož děj se odehrává v letech 1938 - 1945 v malé vesnici v blízkosti města Freiwaldau (česky Jeseník) a na samotě zvané Holendry, uvede v sobotu divadelní soubor z Jeseníku. Na pozadí historických událostí vypráví příběh českoněmecké dívky Marty, její rodiny a přátel. Scénář napsaly Nika Liberdová a Klára Drgáčová, které se ujaly také režie. V představení zní známé melodie Čechomoru, Hradišťanu, Vlasty Rédla a Veroniky Pazderové. Osudy hrdinů se začnou odvíjet ve velkém sále kulturního domu v Javorníku v 18 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám