Hlavní obsah

Třebkovská zvonička bude o poutní mši zasvěcena sv. Anně

Novinky, Petr Hejna

Po poutích Jakubských následují na venkově pouti Anenské. Tuto tradici se sousedé v Třebkově na Písecku rozhodli připomenout a obnovit, stejně jako jiné zvyky. V sobotu 3. srpna zde proběhne bohoslužba se zasvěcením návesní zvonice, vystavěné ve stylu kapličky.

Foto: Petr Hejna

Zvonička na návsi v Třebkově - červenec 2019.

Článek

Nejen hlas umíráčku ve špici drobné sakrální stavby na návsi dovede zaujmout pozornost hrstky obyvatel vesnice Třebkov, spadající pod nedaleké Předotice. V poslední době se zde sešli i přespolní jak u prosincového působivého živého betléma, stejně jako o Velikonocích, aby vyslechli kázání plzeňského biskupa CČSH Filipa Štojldla u příležitosti významných křesťanských svátků.

Po pátrání i konzultaci s odborníkem, památkářem Jiřím Hladkým, bylo zjištěno, že tato kaplička, jak zvoničku se čtyřmi výklenky každý nazývá, vlastně není objektem zasvěceným konkrétní postavě blahoslavené či světci. V rámci tradice, že Třebkov i některé okolní vsi - například Drhovle, Dubí Hora, Kožlí, slavívaly tyto letní srpnové poutě coby Anenské, volba komu zasvětit byla nakonec vcelku jasná.

Biskup tedy krom obvyklé bohoslužby zasvětí zvoničku sv. Anně, která je považována za matku Panny Marie, tedy Kristovu babičku. Mše začíná v 16 hodin, zváni jsou jako obvykle nejen místní. Následovat bude volná zábava a posezení u obecní pergoly, oproti zmíněným dřívějším akcím však bez obstarání občerstvení pro případné poutníky z blízkých krajů, servírována bude pouze předtím potrava duchovní v krátké bohoslužbě moderního biskupa.

Ještě v 80. letech zdobily výklenky sochy svatých, bez historické a umělecké hodnoty, avšak vlna zcizování a vývozu venkovských a sakrálních artefaktů za hranice se podepsala i v Třebkově, kde byly sochy ukradeny. Lze předpokládat, že obrázek Sv. Anny, který bude do zvoničky umístěn, potencionální zloděj odhalí coby miniaturní tiskovou kopii obrazu Leonarda da Vinciho, umístěnou v galerii Louvre.

Reportáže z nedávných akcí, včetně videa: Živý betlém * Velikonoční hra a bohoslužba

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám