Hlavní obsah

Tovačovský zámek je pozoruhodnou a historicky cennou přehlídkou hned několika stavebních slohů

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek v Tovačově patří mezi významné architektonické soubory v tuzemsku. Téměř každý majitel něco přestavoval a upravil. Výsledkem je historicky cenná a do sebe zapadající směsice stavebních slohů, která jen dokládá pozvolnou proměnu z vodního hradu na pohodlné zámecké sídlo.

Foto: Robert Rohál

Dominantou zámku i města Tovačov je Spanilá věž.

Článek

S typickou Spanilou věží 96 metrů vysokou byl dle pověsti založen ve druhé polovině 11. století jako útočiště lovců, později sloužil jako dobře chráněná vodní tvrz. Ostatně také samotné městečko a jeho okolí – obklopené ze tří čtvrtin vodou a lužními lesy – stojí za vaši návštěvu.

Už za posledních Cimburků bylo započato s přestavbou hradu na přece jenom pohodlnější zámek. V držení zámku se vystřídali například markrabě moravský, Cimburkové, Pernštejnové, Illeshazyové, Salmové, Petřvaldští, Kuenburgové a v letech 1887 - 1939 Gutmanni. Téměř každý majitel něco přestavoval a upravil.

V 19. století byl zámek zčásti opraven a zčásti upraven do neorenesanční podoby. Čtyři zámecká křídla  představují čtyři stavební slohy. K areálu přitom náleží ještě komplex budov s věží a obrannými valy a zámecký park.

Zatímco během druhé světové války tady sídlil německý protektor, po osvobození bylo na zámku ledacos, také sklady, kanceláře, školní třídy nebo lékařské ordinace. Od roku 1994 je zámek majetkem města Tovačova, díky jeho péči je opět vyhledávaným histrorickým objektem.

Kromě tematických a příležitostných výstav nabízejí zpřístupněné zámecké interiéry nejen ukázky šlechtického bydlení včetně koupelny a toalety, ale také zámeckou kapli s bohatou raně barokní štukaturou a malbami.

Zajímavý je renesanční portál zámecké věže, který je označován jako nejstarší italská renesanční práce u nás, neméně zajímavé je i novější levé křídlo zámku se schodištěm ve vídeňském stylu a síní, která dnes slouží jako obřadní. Návštěvníci tu však mohou vidět také původní vitrážová okna, sněmovní sál, expozice rodu Gutmannů, expozici prusko-rakouské bitvy u Tovačova v roce 1866 nebo expozici Ctibora Tovačovského z Cimburka.

Výstup na Spanilou věž, která je nejvyšší zámeckou věží v Česku a která je působivou dominantou zámku stojícího při řece Moravě v rovinách Hané, slibuje další netuctový zážitek v podobě vyhlídky do širokého okolí.

V srpnu je tovačovský zámek otevřen denně kromě pondělí vždy od 10 do 18 hodin. Prohlídka s průvodcem respektive s průvodkyní trvá přibližně hodinu a pokud si připlatíte padesát korun, můžete uvnitř i fotografovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám