Hlavní obsah

Tóny královské harfy Kataríny Ševčíkové a magických houslí Alexandra Frolova

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

V předvečer velikonočních svátků, ve čtvrtek 18. dubna od 19 hodin, se ve staré radnici v Janovicích nad Úhlavou uskuteční jedinečný koncert Kataríny Ševčíkové a Alexandra Frolova s názvem Tóny harfy a houslí. Akci pořádá Městská knihovna Janovice nad Úhlavou a město Janovice.

Foto: ilustrační foto Městská knihovna Janovice nad Úhlavou

Královská harfa tóny Kataríny Ševčíkové a magický zvuk houslí Alexandra Frolova vám nabízí koncert ve staré radnici v Janovicích nad Úhlavou

Článek

Královská harfa tónem Kataríny Ševčíkové a magický zvuk houslí Alexandra Frolova tvoří spojení, které příjemně pohladí vaši duši, uši i oči krásou, repertoárem různých žánrů zpříjemní vaše chvíle a nezklame ani náročné posluchače... Dvojice společně interpretuje hudbu různých stylů, hudebních žánrů i období.

Na koncertu zazní klasická hudba, filmové a populární balady, irské, skotské a orientální melodie a také několik skladeb pro sólo harfu (Handel, Bach, Rossler-Rosetti, ale také Cohen, Claydeman a filmová hudba Morriconeho).

Katarína Ševčíková

Katarína Ševčíková patří mezi vyhledávané harfistky nejen u nás, ale svou brilantní hrou, technickými znalostmi a šarmem okouzlila nadšené posluchače královského nástroje i v jiných zemích, k nimž patří Švýcarsko, Německo, Rakousko, Skandinávie, kde pravidelně vystupuje.

Věnuje se především sólové hře, relaxačním koncertům v lázeňských městech. Interpretuje nejen tvorbu klasické hudby různých období, ale také hudbu jiných žánrů (pop, folk, jazz). Šarmantní a talentovaná s úsměvem na tváři, královský nástroj a 47 andělsky rozeznělých strun... To je ovšem pouze jedna stránka téhle dámy. Za něžnou skořápkou se ukrývá velká vnitřní síla, pilnost, pracovitost a také odhodlání. Královský nástroj se jí stal již před lety osudovým.

Narodila se na Slovensku v rodině, kde hudba měla hlubokou tradici. Vztah a lásku k hudbě získala od svého otce, stejně jako její bratr Marián Ševčík, který patří mezi významné jazzové hudebníky v Evropě. Jako pětiletá začala hrát na klavír a o několik let později navštěvovat hodiny hry na harfu. Po ukončení ZŠ byla přijata na Konzervatoř v Žilině, kde studovala ve třídě prof. T. Kováča hru na harfu. Studium úspěšně ukončila v roce 1998 absolventským koncertem od G. F. Händla Koncert pro harfu a orchestr B-dur za doprovodu Státního komorního orchestru v Žilině. Od roku 1999 žije v Mariánských Lázních. Hraje na nástroj renomované italské značky Salvi harp.

Alexandr Frolov

Alexandr Frolov se narodil v Rusku. V letech 1970-1974 studoval na konservatoři v Čeboksarech, poté se dostal na Akademii muzických umění v Saratově, kterou úspěšně ukončil v roce 1979. Ve stejném roce byl povolán do armády v Oděse, kde působil jako přední houslista hudebního orchestru.

Po službě se odstěhoval se svojí rodinou na Krym, kde se zabýval výukou žáků a založil kapelu Optimální Varianta. Na Krymském festivalu, kde představil své skladby ve stylu Art rock, byl vysoce oceněn porotou. Poté byl pozván ke spolupráci s unií skladatelů Krymu.

Po úspěšném složení konkurzu a přijetí do Západočeského symfonického orchestru se v roce 1992 odstěhoval s celou rodinou do České republiky. V roce 1994 si zahrál malou roli ve francouzsko-švýcarském seriálu Maigret. V období 1995-2000 působil jako první houslista v kvartetu Allegro. V roce 1996 se účastnil spolu se Západočeským symfonickým orchestrem Vánočního turné Karla Gotta. Také se věnuje sólovému hraní a nyní ho můžete slyšet hrát i v duetu s harfistkou Katarínou Ševčíkovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám