Hlavní obsah

Tomáš Černý je uznávaným tenoristou nejen u nás, ale i ve světě

Novinky, Petr Mráček

V zahraničí je Tomáš Černý uznávaný jako specialista na dílo Antonína Dvořáka. Jeho nahrávka Dvořákova Requiem (ArcoDiva) získala v roce 2011 prestižní japonské ocenění Tokusen.

Foto: archív Tomáše Černého

Tomáš Černý

Článek

Dvořákova oratoria zpívá Tomáš Černý po celém světě se špičkovými orchestry jako jsou Liverpool Royal Philharmonic, Tonhalle Orchester Zürich, Bremer Philharmoniker, Brabantská filharmonie, Odense Symfoniorkester a samozřejmě s Českou filharmonií.

Výkon Černého v roli Prince v Dvořákově Rusalce obdivovali už i diváci ve švýcarském Opernhausu v Zürichu spolu s hvězdnou Krasimirou Stoyanovou jako Rusalkou, pod taktovkou Vladimira Fedoseyeva, nebo ve Staatstheater Nürnberg.

Je držitelem ceny Thálie 2000 za hlavní roli v Lehárově Zemi úsměvů a ceny Libuška na festivalu Opera 2005 za ztvárnění Edgarda v Donizettiho Lucii di Lammermoor.

Tomáš Černý je častým hostem prestižních domácích i zahraničních festivalů (Dresdner Musikfestspiele, Milano Musica, Pražské jaro, Mezinárodní festival soudobé hudby Varšavský podzim) i operních scén (Národní divadlo a Státní opera v Praze, Komische Oper Berlin, Staatstheater Wiesbaden, Slovenské národné divadlo v Bratislavě ad.). Spolupracoval s dirigenty, jako jsou Jiří Bělohlávek, Manfred Honeck, Enrico Delamboye, Gabriel Feltz, Vladimir Fedosejev, Marc Piollet, Helmuth Rilling nebo Carl St. Clair.

Letošní sezóna je pro Tomáše Černého opět ve znamení Dvořáka - na Stabat mater si ho vyžádal umělecký ředitel a šéfdirigent Varšavské filharmonie Jacek Kapszyk pro koncerty 17. a 18. ledna 2014.

Tomáš Černý hostuje také v Plzni nebo v Liberci. V Plzni jej můžeme vidět v Pucciniho opeře  Tosca, v Liberci v Dvořákově Rusalce, v Národním divadle v Praze ve Smetanově Prodané nevěstě, či ve Státní opeře Praha v Pucciniho La boheme nebo v Madama Butterfly, či zmíněné opeře Tosca.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám