Hlavní obsah

Tisícovka mečíků rozvoněla kulturní dům v Neznašově

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pořadí již třetí mezinárodní výstava mečíků, která se po dvou letech znovu o uplynulém víkendu znovu vrátila díky podpoře Jaderné elektrárny Temelín do Neznašova na Českobudějovicku, opět potvrdila, že je obrovským návštěvnickým hitem.

Foto: Petr Pokorný

Neznašovský kulturní dům rozkvetl tisíci mečíky.

Článek

Tisícovka exemplářů různých odrůd gladiol z USA, Kanady, České republiky, Slovenska, Litvy, Moldávie, Ruska a Nizozemska, doslova proměnila zdejší kulturní dům v kvetoucí zahradu. Dvoudenní akci uspořádal ve dnech 25. a 26. srpna Obecní úřad Všemyslice se sídlem v Neznašově na Českobudějovicku spolu se specializovanou organizací Gladiris Českého zahrádkářského svazu (ČZS) a Skupinou ČEZ v rámci projektu Oranžový rok v okolí Jaderné elektrárny Temelín.

„Předchozí dva ročníky měly mezi veřejností mimořádný ohlas. Počet návštěvníků se podle našich odhadů pravidelně vyrovnává počtu vystavených květin, což je něco okolo tisícovky. Přesná čísla nemáme, protože díky podpoře temelínský elektrárny je na výstavu vstupné zdarma,“ uvedl starosta Všemyslic Karel Tůma.

Ona zmíněná tisícovka se stala dílem náhody určitým symbolem výstavy, jejímž zakladatelem a garantem je uznávaný pěstitel gladiol a místopředseda Gladirisu Dušan Slošiar z Neznašova. Přibližně tolik odrůd mečíků přivezli k temelínské elektrárně vystavovatelé, přibližně tolik lidí navštívilo výstavu v roce 2014 i 2016 a zhruba tolik obyvatel mají Všemyslice spolu se svými místními částmi, Neznašovem, Slavěticemi, Všetečí a Bohunicemi (dle ČSÚ 1105 k 1. 1. 2018 – pozn. aut).

„Je skvělé, že v našem těsném sousedství koná takto významná mezinárodní akce. Můj obdiv patří nejen pěstitelům, ale i porotě, protože zorientovat se v takto obrovském množství květů musí být nesmírně obtížné,“ řekl vedoucí Útvaru komunikace Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ Petr Šuleř.

Letos zde prezentovalo své květiny čtyřiadvacet pěstitelů z České republiky, Slovenska a Polska. Hlavní cenu Grand Champion v kategorii „nejhezčí květ“ a pohár ředitele Jaderné elektrárny Temelín, si odvezl, stejně jako loni, Petr Šmída z Přepych u Opočna. Grand Championem v kategorii „novošlechtění“ se stal Jaroslav Koníček ze Sadské, jeden z předních českých šlechtitelů mečíků, který je díky svým výsledkům vysoce ceněným pěstitelem také v zahraničí.

„Česká republika a Slovensko jsou dnes uznávanými světovými velmocemi v šlechtění a pěstování gladiol. Díky za to patří takovým šlechtitelům, jako je například právě Jaroslav Koníček, který do Neznašova přivezl svoji úplnou, a nebojím se říci i světovou novinku,“ konstatoval Dušan Slošiar.

Organizace Gladiris sdružuje již více než 40 let amatérské i profesionální šlechtitele mečíků, kteří kříží holandské odrůdy s americkými. V současné době má 141 členů z České republiky, 19 ze Slovenska a čtyři z Polska.

„Určitě se znovu rád vrátím. Je skvělé, že s podporou zdejší jaderné elektrárny, lze uspořádat výstavu evropského formátu i v tak malé obci,“ poznamenal držitel hlavní ceny výstavy Petr Šmída.

Zajímavé je, že zatímco mezi návštěvníky výstavy mečíků v Neznašově převažovaly dle očekávání ženy, pěstiteli a šlechtiteli jsou převážně muži. Proč je tomu tak, ovšem nikdo neví.

Reklama

Výběr článků

Načítám