Hlavní obsah

The Fireballs pokřtí CD rock'n'rollových songů Pozdě či na knap

Novinky, Hana Nehybová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavou zní rytmus - to je název jedné z písní brněnských The Fireballs, kapely hrající rock and roll padesátých let. Po jejich prvním CD On Fire (2003) přichází nyní na svět další CD s názvem Pozdě či na knap, které kapela pokřtí na koncertě v brněnském KD Rubín.

Foto: The Fireballs

The Fireballs

Článek

Šestice The Fireballs (www.fireballs.cz), mající za sebou více než 600 vystoupení nejen v ČR, ale také v zahraničí, vznikla v roce 2001 v Brně. 

Jejich repertoár tvoří zejména skladby z období klasického rock'n'rollu zhruba z let 1950-62. Základem repertoáru jsou hity, které složili a hráli např. Bill Haley, Chuck Berry, Jerry Lee Lewis a další. V repertoáru Fireballs však najdete i méně známé hity z 50. let, včetně vlastních skladeb, nesoucích se v tomto duchu. 

Kapela, hrající ve složení zpěv, kytara, dva saxofony, klavír, kontrabas a bicí, klade důraz zejména na autentický zvuk, swing a image. Při jejich pódiových show nechybí řada originálních artefaktů z konce 50. let, zejména sbírka starých mikrofonů či stará zvuková aparatura. 

Jejich druhé CD Pozdě či na knap, které právě vychází, obsahuje 15 písní a na rozdíl od prvního CD On Fire, je celé s českými texty. 

"Při nahrávání ve studiu byly, kvůli autentičnosti zvuku, použity mikrofony z 40. a 50. let i staré vybavení," uvádí kapelník Fireballs Petr Pospíšil a dodává: "Celkově je zvuk pojat co nejvíce autenticky tak, jak je u podobných kapel ve světě obvyklé." To ovšem neznamená, že nahrávky nejsou kvalitní a šumí, jde pouze o větší autentičnost zvuku. 

"Už název titulní písně Jezdíme pozdě či na knap, či písní B-r-a-k a Vruty ó vruty naznačují, že celá deska se nese spíše v humorném tónu," přibližuje Pospíšil.

Deska obsahuje i píseň New Orleans, se kterou Fireballs účinkovali na podzim v Manéži Bolka Polívky. Převážná většina písní na CD je převzatých a přetextovaných do češtiny. Čtyři písně jsou jejich originální.

Křest CD Pozdě či na knap proběhne při koncertě The Fireballs ve středu 8. června.

"Budeme hrát přes vlastní zvukovou aparaturu z roku 1959 s nezbytným páskovým echem," uvádí ke koncertu Pospíšil.

Akce v Kulturním domě Rubín, který najdete v Žabovřeskách na Makovského náměstí, začne v 19.30 hod. 

Reklama

Výběr článků

Načítám