Hlavní obsah

Těším se na všechny výzvy, které mě čekají, říká operní pěvkyně Lenka Čermáková

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zatímco ještě před rokem působila v operním souboru Státní opery v Košicích, dnes je pěvkyně Lenka Čermáková na volné noze a jde z role do role. Hostuje hned v několika divadlech a připravuje se na další postavy operního repertoáru. Vedle toho bude točit první samostatné CD.

Foto: Robert Rohál

Před časem nafotila Lenka Čermáková fotografickou kolekci La divina.

Článek

Máte za sebou dvouleté angažmá v košické opeře, ale tam už nejste coby stálá členka souboru. Kde tedy jste?

Po studiích na brněnské JAMU byla košická opera pomyslným odrazovým můstkem k dalším pěveckým příležitostem. V červnu letošního roku uplyne rok, co jsem tzv. na volné noze. Momentálně působím jako hostující sólistka v Janáčkově opeře Brno, Státní opeře Praha, Národním divadle moravskoslezském Ostrava a Štátnom divadle Košice.

Která postava či práce vás v poslední době vyloženě bavila?

Líbí se mi postavy s výraznou profilací a energickým naturelem. Současná divadelní sezóna mi přinesla nejedno nečekané pracovní překvapení a také možnost pracovat s výraznými osobnostmi jak na poli inscenačních týmů, tak s jednotlivými umělci, ať už to byla opera od Martinů Tři přání (Víla Nulle / Lilian z Nevermore), nebo Pucciniho Madama Butterfly (Suzuki), přes nové nastudování Carmen (Mercedés).

Se kterými zajímavými lidmi jste v poslední době pracovala?

Děkuji především lidem, kteří do mě vložili svou důvěru a dali mi příležitost debutovat na prknech Národního divadla v Praze, Janáčkovy opery v Brně a Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Za všechny bych však ráda uvedla režiséra Jiřího Heřmana a jeho inscenační tým, jelikož to byla nesmírně inspirativní spolupráce. Z  dirigentských osobností byla krásná spolupráce s dirigentem Jakubem Kleckerem, jež je bezesporu výraznou osobností současné hudební scény.

Co vás čeká v nejbližší době?

Za týden mě čekají první hudební zkoušky na poslední premiéru této sezóny, je to Smetanova opera Braniboři v Čechách (Děčana) v režii Jiřího Nekvasila s hudebním nastudováním dirigenta Jakuba Kleckera v Národním divadle moravskoslezském Ostrava. Současně se připravuji na spolupráci se světoznámým režisérem Robertem Carsenem. Studuji Varvaru z Káti Kabanové, nastudování pod taktovkou dirigenta Ondreje Olose bude mít premiéru 7. října 2016 v Janáčkově opeře Brno. Na téže scéně mě dále čekají premiéry oper La Gioconda (La Cieca) a Hrabě Ory (Isolier), ale také připravuji své první profilové CD s vynikající mladou klavíristkou Alexandrou Borodulinou. Těším se na všechny výzvy, které mě čekají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám