Hlavní obsah

Taneční skupina handicapovaných vystoupila na soutěži Pardubická Ryengle 2012

Novinky, Jiří Růzha

Taneční skupina Lucarino Dance z DNS Čížkovice v sobotu 24.listopadu ukázala své umění na nejznámějším country, clogging a line dance soutěžním festivalu Pardubická Ryengle .

Foto: Jiří Růzha

t.s.Lucarino Dance z DNS Čížkovice - Pardubická Ryengle 2012

Článek

Mezi další úspěchy taneční skupiny složené výhradně z mentálně postižených tanečníků, uživatelů služeb CSP Litoměřice, konkrétně Domova Na Svobodě Čížkovice, patří i porotou velmi kladně hodnocené vystoupení na 14. ročníku nejznámějšího country, clogging a line dance soutěžního festivalu Pardubická Ryengle, kterou pořádá taneční skupina Ryengle z Pardubic za pomoci Města Pardubice, Pardubického kraje, RWE a dalších sponzorů.

Taneční skupina má za sebou řadu ocenění za taneční výkon na různých soutěžích a festivalech pro zdravotně postižené, ale od minulého roku, kdy vyhrála 2. místo v country formacích na Team Dance 2011 v Litoměřicích, vedou její kroky i do velmi náročného a na konkurenci velmi bohatého prostředí taneční country a westernové scény. A kupodivu, daří se jim. Svědčí o tom i letošní 1. místo na Team Dance 2012 v Litoměřicích.

Členy skupiny tvoří čtyři dívky a tři chlapci, pod vedením dvou pracovníků sociálních služeb. Cílem skupiny je dokázat, že zdravotní a mentální postižení není překážkou v tanečním projevu a že skupina obstojí i v konkurenci jiných amatérských skupin. Skupina vystupuje i na různých veřejných akcích. V květnu 2012 byl o skupině natočen Českou televizí krátký šot v pořadu pro zdravotně postižené – Klíč. (http://www.ceskatelevize.cz/porady/1096060107-klic/212562221700008/video/)

Ovšem přihlášením se do prestižní soutěže Pardubická Ryengle, byť prozatím jen do nesoutěžní kategorie, byli vůbec první handicapovanou skupinou v historii soutěže.

V pět ráno všechny čekalo vstávání, upravit, najíst a pak dva a půl hodinová cesta do Pardubic, kde v Kulturním centru IDEON již zněla hudba z prostorových zkoušek. Po registraci a zabydlení v šatně hurá na plac, aby si tanečníci trošku vyzkoušeli parket a dokázali se orientovat v tom velikém prostoru. Nervozita stoupala.

Samotná soutěž začala v pravé poledne kategorií děti do 10 let, kde soutěžilo 13 choreografií a po nich již ve své nesoutěžní kategorii vystupovala skupina Lucarino Dance jako první ze tří choreografií. Po chvíli úvodu již zní hudba a tanec se všem povedl předvést bez jediné chybičky.

Za svůj výkon obdrželi zasloužený potlesk a věřte, že potlesk pomalu od 800 diváků již stojí opravdu za to. Porota se vyjádřila velmi kladně o výkonu skupiny. Zejména pan Mikulský z Litoměřic skupinu chválil a vyjádřil obdiv nad možnostmi mentálně postižených a paní Mikulenková z Prahy dokonce osobně poděkovala jednotlivým tanečníkům a popřála jim hodně dalších úspěchů v taneční činnosti.

Pardubická Ryengle 2012 skončila (http://www.ryengle.cz) byla úžasná, plná tanečního elánu, dobré country muziky, pořadatelé vše perfektně zvládali, za což jim patří veliký dík. Ostatně okolo 1000 tanečníků a diváků hovoří ve prospěch této krásné akce.

A skupina Lucarino dance? (www.lucarinodance.cz) Bude-li vše, jak má, určitě přijede na 15.ročník Pardubické Ryengle 2013 a již jako soutěžní skupina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám