Hlavní obsah

Také Belgie má své „zámky na Loiře“, i když nelemují tok jedné řeky

Novinky, Petr Hejna

Turistu při návštěvě Belgie příjemně překvapí četnost mnoha zámků a zámečků, povětšinou vodních, kterými je krajina doslova poseta. Navíc zaujmou pro tamní končiny typickým, stavebním materiálem, a to zejména neomítnutou pálenou cihlou. Ne všechny jsou zbudovány před stoletími, leč kouzlo mají.

Foto: Petr Hejna
Článek

Pokud se vydáme na probádání zámků například přímo v oblasti středověkých Brugg, najdeme jich zde, nebo na samém okraji města, nespočet - jako například Kasteel Foreest, Kasteel Ten Poele, Kasteel De Vijvers, Kasteel Ten Berge, Kasteel de la Faille, Kasteel Koude Keuken, Ryckevelde, Tillegem Castle, opatství St. Trudo's Abbey a další.

Jejich četnost je plně srovnatelná s oněmi “profláknutými“ francouzskými.

Video uvádí Kasteel Ryckevelde, právě ten z nejmladších - těžko by někdo hádal, že byl vybudován ve stylu vlámské novogotiky v letech 1913 - 1929 baronem Raphaelem Gilles de Pélich, jehož rodina zde sídlila do roku 1946. Interiéry jsou dnes pronajímány ke společenským akcím, park je volně přístupný.

Voda a velký park obklopuje i opatství St. Trudo's Abbey, které náleží společenství kanovníků Svatého hrobu, kteří v Bruggách působili od 11. století.

V roce 1856 nechal baron Charles van Caloen a jeho manželka hraběnka Savina de Gourcy Serainchamps postavit romantický zámek Van Loppem, velice podobný stylově zámku prvnímu. V zámku, stále v držení rodu, je bohatá umělecká sbírka, navštívili ho různí umělci a králové. Nadace Jean van Caloen zpřístupňuje návštěvníkům zámek a jeho okolí.

Naší Červené Lhotě podobný vodní zámek Kasteel van Tillegem leží jižně od Brugg. Předpokládaná je v místě tvrz již v 9. století, hrad zde vyrostl na přelomu 12. a 13. století, kdy byl vlastnictvím Jana van Voormezele. Bohatí měšťané z Brugg ho později přestavovali - jak po poškození válečnými vřavami, tak pro zvýšení pohodlí. V roce 1879 získal hrad baron Eugène Charles de Peñaranda de Franchimont. Zámek nechal přestavět na současnou podobu ve stylu vlámské novogotiky. Dnes zde sídlí několik úřadů, park kolem něj je volně přístupný.

Poslední zdokumentovaný zámeček Ravenhof Castle v Torhoutu byl zbudován v 16. století na poničených základech ze 13. - 15. století. V 17. století byl hrad obýván šlechtickou rodinou Decuypere, která ovládala městský oděvní průmysl. V 18. století se zámek stal majetkem rodiny, Pottera, v polovině 19. století Reného Van Oye, který roku 1863 v této budově založil textilní továrnu. V letech 1850 - 1874 postavil kolem domu pro své zaměstnance i několik domů.

Během první světové války, kdy byl Torhout okupován invazivními německými silami, se zámek stal sídlem velení německé armády. Roku 1906 zde pro změnu vznikla továrna na obuv, v 60. letech počal objekt chátrat, obnoven byl až v roce 1994.

Skutečnou perlou je rozsáhlý zámek Ooidonk poblíž Gentu, kterému je věnováno samostatné video. Kdysi býval sídlem pánů Nevele i vévodů z Montmorency. Jeden z nich, proslulý hrabě Filip de Montmorency, se stal obětí inkvizice - spolu s hrabětem Egmontem byl, coby odpůrce zavedení španělské nadvlády a inkvizice, popraven 5. 6. 1568 před radnicí v Bruselu. Jejich sousoší najdeme v bruselské zahradě Petit Sablon.

Zámek byl dvakrát zničen, duch renesance mu vtiskl Martin della Faille, roku1864 hrad a okolní pozemky koupil senátor Henri t'Kint de Roodenbeke (budoucí prezident Senátu 1892 - 1899 a ministr zahraničí) s manželkou Zoé de Naeyer.

VIDEO: Ooidonk

Pro hlubší zájemce - rozcestníky belgických zámků ZDE a ZDE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám