Hlavní obsah

Táboroví zdravotníci z Junáku zachraňovali v Hranicích tucet zraněných

Novinky, Šárka Nováková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem 12 zraněných bylo ošetřeno na pravidelném doškolovacím kurzu zdravotníků ze skautských oddílů v regionu. Celodenní kurz uspořádalo skautské středisko Hranice v neděli 18. ledna v klubovně na třídě Čsl. armády.

Foto: Šárka Nováková
Článek

Naštěstí se jednalo jen o simulovaná poranění na figurantech, což je nejefektivnější způsob, jak si osvojit komplexní dovednosti důležité pro poskytování první pomoci.

Skautští vedoucí a zdravotníci táborů se věnují dětem dobrovolně, bez nároku na odměnu, ale velmi dobře si uvědomují svoji odpovědnost a další svůj volný čas tráví vzděláváním.

Jan Hapala z pořadatelského střediska k tomu uvedl: „Všichni účastníci již v minulosti prošli 40hodinovým zdravotnickým kurzem i některými dalšími školeními. Přesto si znalosti každé čtyři roky oživují, i když to tak zákon přímo nevyžaduje.”

Další motivací bylo také přátelské setkání s partou podobně smýšlejících mladých lidí. Jak říká Lada Kutějová - Fialka, vedoucí oddílu z Kateřinic: „Většinou je to tak, že jsem to já, kdo dělá program pro ostatní. Takže je super, když je to někdy naopak, když nic neorganizuju a jen jsem zvědavá, co na nás nachystali.”

 Vyražený zub i resuscitace

Na nedělním doškolovacím kurzu se sešli dospělí skauti a skautky z Valašského Meziříčí, Vsetína, Přerova, Štítné nad Vláří a samozřejmě místní z Hranic. Ze vzájemného sdílení zkušeností vyplynulo, že si účastníci v minulosti již poradili se zlomeninami, vyraženým zubem, seknutím do hlavy sekerkou, epileptickým záchvatem a bezvědomím z otřesu mozku. A samozřejmě také s mnoha drobnými oděrkami, klíšťaty a příznaky běžných nemocí.

Naštěstí poslední dva zmíněné vážnější případy se netýkaly tábora, ale šlo o poskytnutí pomoci dospělému spoluobčanovi. Přítomní si kromě procvičení resuscitace také připomenuli legislativní požadavky a praktické tipy z táborové hygieny. V závěru měli možnost se blíže seznámit s AED - automatickým externím defibrilátorem, který v poslední době čím dál častěji zachraňuje životy.

Letní tábory se v lednu zdají být ještě daleko, ale ve skutečnosti je ze strany organizátorů již příprava v plném proudu, jak dokládá i právě uskutečněný kurz.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám