Hlavní obsah

Světový den diabetu bude opět pod taktovkou mediků

Novinky, Gabriela Krejčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již sedmým rokem pořádají studenti lékařských fakult pod záštitou neziskové organizace IFMSA CZ preventivní akci ke Světovému dni diabetu. Letos nese podnázev 10 000 kroků v prevenci cukrovky a koná se od 10. do 14. listopadu v šesti největších městech ČR.

Foto: IFMSA CZ

V edukativních stanech se zájemci dozvědí vše o diabetu i jeho prevenci.

Článek

Právě pohyb a především samotná chůze hraje v prevenci diabetu 2. typu velkou roli. „Rádi bychom veřejnost informovali o rizikových faktorech, symptomech a základní prevenci, což je zdravé stravování a pravidelná fyzická aktivita, především chůze,“ uvedla hlavní koordinátorka pro Prahu Eliška Vaňásková z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.  

Společně s dalšími mediky, kteří jsou členy Mezinárodní federace asociací studentů medicíny IFMSA CZ, bude Vaňásková ve velkém bílém stanu na Pěší zóně Anděl 10. listopadu od 10 do 18 hodin. Na stanovištích budou medici zdarma měřit například hladinu krevního cukru, procento tuku v těle, krevní tlak či BMI index. K dispozici bude také výživový poradce a studenti vyšších ročníků podají informace o diabetu i možnostech jeho léčby.

Hrozí amputace i úmrtí

Kromě poškození cév dolních končetin, které může dojít až k amputaci, zvyšuje totiž cukrovka také vznik mozkové mrtvice. Dokonce je diabetes na čtvrtém místě příčin vedoucích k úmrtí, každý rok podlehnou této nemoci až tři milióny lidí.

„Diabetem 2. typu, tedy toho nejrozšířenějšího, za který může z drtivé většiny špatná životospráva, trpí v České republice oficiálně více než 860 tisíc pacientů. Více než polovina lidí s tímto onemocněním o něm ani neví a k lékaři jde až poté, co se projeví první symptomy,“ vysvětluje Vaňásková a dodává, že jde většinou o obezitu, rozmazané vidění, časté nutkání na močení, velkou žízeň, únavnost či malátnost.

Doprovodný program

Kromě hlavního programu spojeného s diabetem budou na místech také stanoviště první pomoci, dentální hygieny a či "smokefree", kde poradí kuřákům, proč a jak bojovat se závislostí na nikotinu. Pro nejmenší je připraven projekt Nemocnice pro medvídky, kde jim medici pomohou zbavit se strachu z bílých plášťů.

Celkově zabere návštěva všech stanovišť ve stanu zhruba 20 minut a je určena pro všechny zájemce, ať už se na akci vydají cíleně, nebo půjdou jenom kolem.

Pomáhají stovky studentů

IFMSA je nezávislá instituce zastřešující 123 členských organizací s více než 1,3 miliónem mediků ze 122 zemí po celém světě. „V Česku je zapojeno do IFMSA CZ všech osm lékařských fakult a jen na pražském stanovišti se akce zúčastní přibližně sto studentů,“ doplňuje Vaňásková, která studuje medicínu čtvrtým rokem.

Akci ke Světovému dni diabetu, který je vyhlášen na 14. listopadu, tedy den, kdy se narodil objevitel inzulinu Frederick Banting, pořádá IFMSA CZ již sedmým rokem. V hlavní roli je vždy prevence, která je prvním krokem v boji s cukrovkou. Pomocí edukativních a interaktivních stanovišť chtějí studenti oslovit co nejširší veřejnost a to různých věkových i sociálních skupin.

Další místa konání

Kromě Prahy budou stanoviště také v Brně v OC Olympia Brno 12. a 13. 11. od 10 do 20 hodin, v Plzni v Bazénu Slovany 12. 11. od 10 do 16 hodin, v Ostravě v OC Forum Karolina 10. 11. od 9 do 17, v Hradci Králové ve Fakultní nemocnici – pavilon interních oborů 10. 11. od 8 do 16 a v Olomouci v Restauraci Fontána ve Smetanových sadech 14. 11. od 15 do 18:30 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám