Hlavní obsah

Svět Loutek v Dobrušce představuje výtvory staré více než půl století

Novinky, Dana Ehlová

Loutky v původních kostýmech, staré i více než půl století, ale také kulisy a výtvarné návrhy, třeba obličeje rytíře á la don Quichote - to vše představuje komorní výstava Svět loutek v malém sále Společenského centra Kino 70 v Dobrušce, která je důkazem bohaté tradice loutkářství v tomto městě.

Foto: město Dobruška (archiv)

Loutky v původních kostýmech, staré i více než půl století, ale také kulisy a výtvarné návrhy představuje výstava Svět loutek v Dobrušce.

Článek

Na pomyslných jevištích defilují u diváků vždy nejoblíbenější čerti a kašpárek, ale také čaroděj a čarodějnice, král, princezna a spolu s nimi vepřík, beran, kůň nebo dokonce krokodýl, vše dokonale funkční, děj dokreslují i dobové kulisy. Povědomost návštěvníků rozšiřují panely s informacemi o osobnostech loutkového divadla i místním souboru, stěny zdobí výtvarné návrhy loutek či kulis.  

Slavnostní zahájení výstavy, kterou připravila Mgr. Jitka Tláskalová, se uskutečnilo 4. května. Pozvání k účasti přijalo mnoho hostů, mezi nimiž samozřejmě nechyběli členové dobrušského souboru Svět loutek, včetně nejstarší Vlasty Ulrychové, dále bývalý starosta města Oldřich Klobas, který se nemalou měrou zasloužil o zachování loutkového divadla v Dobrušce, syn bývalého principála Vladislava Balcara a také majitel firmy Servisbal obaly, jež uskutečnění výstavy podpořila, Ladislav Horčička. Realizaci pozoruhodné expozice uvítalo vedení města a starosta Petr Lžíčař se vernisáže také osobně zúčastnil.

„Výstava nazvaná Svět loutek je komorní. Vystavujeme dva soubory loutek. Jedna část je věnovaná dobrušskému řezbáři Jindřichu Adámkovi, který v 30. letech vyřezal marionety pro loutkářský soubor Sokola, a druhá část Vladislavu Balcarovi, výtvarníkovi a principálovi loutkového divadla Svět loutek,“ sdělila Jitka Tláskalová, autorka expozice.

Jméno Vladislava Balcara se během vernisáže skloňovalo ve všech pádech. Bývalý starosta Oldřich Klobas na závěr své vzpomínky na dobu, kdy soubor přišel během restitucí o svoji stálou scénu, poté se nepodařilo realizovat ani jeho přestěhování do objektu na Šubertovo náměstí a až díky nápadu principála našel zázemí v místní sokolovně, zdůraznil: „Nebýt Slávka Balcara, loutkové divadlo ani loutky by dnes v Dobrušce nebyly.“

Krásnou chvíli, kdy už Vladislav Balcar sledoval soubor Svět loutek z loutkářského nebe, popsala Jitka Kozubová, která po něm převzala žezlo: „Bylo to v zimě během prvního představení, když už nebyl mezi námi: Stáli jsme nahoře na lávkách, chystali se na hraní, už otvírala se opona a najednou odkudsi vyletěl motýl. Zůstali jsme koukat, co se to děje, vždyť je zima. A pak jsme si řekli, že se Slávek přišel podívat, jak hrajeme a jestli to děláme dobře.“              

Druhou významnou osobnost - Jindřicha Adámka (1874-1955) - stručně přiblížila Mgr. Jitka Tláskalová: „Byl to řezbář, dnes významný v celorepublikovém měřítku. Původně se věnoval především řezbování betlémů, které jsou v mnoha soukromých sbírkách, vedle toho dělal plastiky s náboženskou tématikou, především reliéfy. Byl požádán dvěma dobrušskými soubory, a to souborem při Orlu, pro který vytvořil marionety, dokonce větší než ty vystavené. Dále vyráběl loutky pro loutkářský soubor Sokola, ty jsou v současné době v majetku Vlastivědného muzea.“

Výstava Svět loutek trvá až do konce května a je přístupná při všech akcích ve společenském centru.

Reklama

Výběr článků

Načítám