Hlavní obsah

Svěcení 17 praporů ostravských dobrovolných hasičů v Nové Vsi

Novinky, Jiří Bárta

V sobotu se uskutečnil v ostravském obvodu Nová Ves slavnostní akt svěcení praporů 17 sborů dobrovolných hasičů z Ostravy za účasti občanů i představitelů kraje, města Ostravy, Sboru dobrovolných hasičů kraje a okresu a výborem místního SDH v čele se starostou T.Lefnerem.

Foto: Jiří Bárta

Kronikář SDH Mgr. Zdeněk Štěpánek při slavnostním projevu

Článek

Vše započalo v 10 hod. v kostele sv. Bartoloměje v Nové Vsi slavnostní mší svatou. Po jejím ukončení se dal do pohybu slavnostní průvod složený ze členů přítomných sborů dobrovolných hasičů, místních občanů a doprovázený hudbou dechového orchestru VŠB - TU. 

Po příchodu k novoveské hasičské zbrojnici proběhl vlastní slavnostní akt (v pořadí již 12. ročník) svěcení praporů 17 dobrovolných hasičských sborů z okr. Ostrava. K seřazeným zástupcům jednotlivých SDH pronesli své zdravice např. primátor města Ostravy Tomáš Macura, generální vikář Diecéze ostravsko - opavské Martin David a za místní SDH pronesl projev dlouholetý kronikář novoveských dobrovolných hasičů Zdeněk Štěpánek, který byl u příležitosti 120. výročí založení místního sboru vyznamenán nejvyšším celostátním oceněním Zasloužilý hasič.

Ten si mi poté "postěžoval", že zatímco přítomní čestní hosté, kteří pronesli své zdravice, měli možnost promluvit do funkčního mikrofonu, v jeho případě zvuková technika selhala, a tak po hlasité výzvě starosty Tomáše Lefnera: "Zdeňku, ukaž všem, že jsi bývalý kantor!" přednesl svůj 12 minutový projev stejně hlasitě, jako před léty, kdy stával před katedrou hlučínského gymnázia. 

Místní SDH obdržel k jubileu svého založení 2 moderní požární vozidla, která po vysvěcení přítomných praporů požehnal vikář David několika slovy z Bible.

Po slavnostním aktu se všichni přítomní přemístili do areálu tenisových kurtů, kde dobrovolní hasiči připravili pro přítomné účastníky slavnosti bohaté občerstvení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám