Hlavní obsah

Svatomartinské hody startují, do Brna na bílém koni přijede herec Martin Trnavský

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Týden plný dobrého vína, husích pokrmů a zábavy přinese letos návštěvníkům Brna celou řadu novinek. Centrem gurmánské přehlídky a bohatého kulturního dění se ve dnech od 11. do 17. listopadu stane nejen náměstí Svobody a brněnské restaurace, ale také Městské divadlo.

Foto: Brněnské hody
Článek

V neděli 11. listopadu zahájí program hodů průvod sv. Martina, který společně se svou družinou přiveze z Petrova na náměstí Svobody první láhev letošního Svatomartinského vína. Role Martina na bílém koni, s nímž je u nás očekáván nejen příchod prvního sněhu, ale také ochutnávka prvních letošních vín, se tentokrát zhostí herec Martin Trnavský. Ten společně se zástupci Vinařského fondu ČR a Jihomoravského kraje slavnostním přípitkem zahájí tradiční Košt svatomartinského vína.

„Na hlavním brněnském náměstí se poté až do čtvrtka budou představovat jednotlivé vinařské podoblasti se svými víny, krajovými specialitami a lidovým folklórem,“ uvedl Tomáš Vican za občanské sdružení Brněnské hody. "Návštěvníci se mohou těšit i na celou řadu hudebních vystoupení v podání kapel Neřež, Vinařských romantiků, Kapric, Klaret, cimbálové muziky Jožky Šmukaře, ale třeba také na soutěž folklórních souborů,“ dodal.

V rámci bohatého programu na náměstí Svobody předvedou své umění také brněnští mistři kuchaři, kteří budou připravovat speciální degustační svatomartinská menu. Ve čtvrtek 15. listopadu od 13. do 17. hodin proběhne kulinářská show s herečkou Markétou Hrubešovou, která společně s nimi připraví, a poté i nabídne návštěvníkům k ochutnávce na místě uvařené pokrmy.

K zásadním změnám letošního ročníku Svatomartinských hodů patří prodloužení akce ze dvou dnů na celý týden. Díky tomu mohou příznivci hodování detailně poznat vína z jednotlivých vinařských podoblastí a ochutnat také více druhů svatomartinského menu v některé z 21 brněnských restauracích, jejichž počet se proti loňskému ročníku dvojnásobně zvýšil.

Speciální vícechodová menu, která zde budou podávána, jsou tvořena pokrmy z husy v tradiční podobě nebo v moderní úpravě, vždy ale v doprovodu svatomartinského vína. Přehled jednotlivých menu je k dispozici na www.svatomartinskehody.cz, kde je možné si předem z jednoho místa zajistit rezervaci do kterékoli restaurace prostřednictvím speciálního rezervačního systému. Dále jsou zde informace o aktuálním dění, restauracích a vinařích zapojených do projektu a podrobné informace o doprovodném programu.  

Součástí Svatomartinských hodů se letos poprvé stala také představení činoherní a hudební scény Městského divadla Brno, která v době konání hodů doprovodí degustace vín moravských vinařů přímo v prostorách divadla.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám