Hlavní obsah

Svátky jara jsou v Habartově spjaty s Velikonočním vyráběním

Novinky, Aleš Plevka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již po mnoho let pracovnice místního Domu dětí a mládeže v Habartově v čele s Janou Chalupskou nabízí v rámci Velikonočního vyrábění nepřebernou porci inspirace k tomu, jak zkrášlit sváteční interiéry domácností nevšedními a originálními předměty vlastní výroby.

Foto: Aleš Plevka

Vajíčka zdobená pomocí voskovek

Článek

Akce byla naplánována na sobotu. Místem konání se tradičně stal společenský sál MKS, kam v deset hodin dopoledne zamířil i starosta Ivo Zemek, aby akci spolu s paní ředitelkou Chalupskou oficiálně zahájil. Všem účastníkům společně popřáli šikovné ruce, dostatek fantazie a dobrou zábavu, které bylo během celého čtyřhodinového maratónu vyrábění opravdu dostatek.

Přestože Velikonoce jsou svátky jara, rtuť teploměru je letos zásadně proti a tak nějak odmítá odpoutat se od nuly a stoupat k výše.

To však paradoxně možná přispělo k tomu, že letos nebylo ve zmiňovaném sále takřka k hnutí. Odhadem si troufnu napsat, že v jednu chvíli se u stolů na výrobě podílela i více jak stovka rodičů s dětmi, a to se ještě další teprve rozkoukávali, k jakému stolu si to namíří. Připočteme-li, že se zde pohybovaly navíc ještě asi dvě desítky pomocníků a instruktorů je zřejmé, že kapacity sálu byly využity ze sta procent.

Alespoň tak snaha pořadatelů nevyzněla naprázdno, ředitelka Chalupská si velice pochvalovala, že letos opravdu vše vyšlo, nikdo z pomocníků na poslední chvíli neonemocněl, všichni, jak slíbili, dorazili, za což jim patří obrovský dík.

Některá ze šestnácti stanovišť byla tradiční, jiná zbrusu nová. K těm osvědčeným patřila třeba výroba motivů z plastových korálků, drátkování či zdobení kraslic voskovkami nebo vrtáním. Vyfouknutá vajíčka bylo nutné si přinést vlastní, ale i ten kdo přišel s prázdnou, s prázdnou v žádném případě neodcházel, a to proto, že se zde nacházelo několik stanovišť, kde malí výtvarníci našli vše, čeho bylo k vyrábění třeba.

Tvořilo se především z barevných papírů a pomocí nůžek, pastelek, lepidla a dalších propriet. Zvláštností byla výroba sladké kytičky, k jejímuž vzniku posloužila lízátka a plátky gumových bonbónů. Jen málokdo z dětí však asi tento výtvor donesl domů, aby se jím pochlubil. Většinou končil ještě na místě v útrobách svého stvořitele.

Během několika minut pod rukama šikovných dětských tvůrců vznikaly např. rozkvetlé pugéty, stojánky na vajíčka v podobě tulipánu, motýlci či další nápaditá papírová dekorace, která jistě rozsvítí sváteční stoly.

Příjemnou a sváteční atmosféru, která panovala naprosto všude, bezvadně dotvářelo i hudebně-pěvecké vystoupení žáků místní ZUŠ a také z její pobočky v Krajkové.

Obejít všechna stanoviště a vyzkoušet si vše, co bylo připraveno, to se asi za ty čtyři vymezené hodiny zvládnout nedalo. Nikomu to ale nemusí ani v nejmenším vadit, vždyť za rok budou mít všichni zase další příležitost.

Pracovnice DDM jistě znovu nashromáždí a připraví pestrou škálu příležitostí k tomu, jak popustit uzdu fantazii a šikovným dětským rukám. Letošní Velikonoční vyrábění se v Habartově po všech stránkách vyvedlo na jedničku.

Reklama

Výběr článků

Načítám