Hlavní obsah

Sušice žila dožínkami

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční dožínková slavnost spojená s farmářskými trhy přilákala v sobotu 19. srpna stovky lidí na náměstí v Sušici. Oslavy vyvrcholily předáním dožínkového věnce hejtmanovi kraje a dožínkové kytice starostovi Sušice.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Dožínkový průvod

Článek

Dožínky Plzeňského kraje se uskutečnily posedmé a letos byly spojeny s Farmářskými trhy, které se v Sušici konaly jako jedny z prvních v kraji vůbec.

Farmářské trhy vítaly první návštěvníky už v osm hodin ráno, v deset hodin se o hudební program na pódiu postarala kapela Budvarka. Samotnou dožínkovou slavnost pak v 11 hodin zahájil hejtman Josef Bernard a starosta města Sušice Petr Mottl. V ten okamžik také se také začal chystat dožínkový průvod, který krátce po půl dvanácté za doprovodu Solovačky vyrazil z lokality Na Fufernách, aby prošel městem a v poledne ho mohlo přivítat zaplněné náměstí.

Na pódiu pak v rámci tradice hejtman převzal dožínkový věnec a starosta dožínkovou kytici. Jako poděkování za sklizeň předal pak Josef Bernard žencům sud piva s názvem Nuželický ležák z místního pivovaru U Švelchů a starosta Petr Mottl sud Plzeňského Prazdroje. Nechybělo ani požehnání od faráře, kterého se ujal farář sušické farnosti Marek Antoni Donnerstag. Pak už nic nebránilo tomu narazit darované sudy a rozdat pivo jak chase, která sklidila úrodu, tak návštěvníkům.

Na pódiu se odpoledne ještě vystřídal soubor Otavěnky s pěveckým sborem Svatobor a ve 14:00 hodin bouřlivým potleskem přivítalo publikum Jakuba Smolíka.

„Náš kraj má venkovský charakter a je důležité připomínat si tradiční zvyky, mezi které dožínky bez pochyby patří. Dík proto patří zemědělcům a farmářům, kteří se starají o úrodu a naši krajinu,” uvedl hejtman.

Kromě bohatého programu na pódiu měli návštěvníci možnost ochutnat u stánků Regionální potraviny Plzeňského kraje, obdivovat řemeslo bednářů Plzeňského Prazdroje, nakoupit si farmářské sýry, domácí koláče, popít pivo z místního pivovaru nebo vyzkoušet levandulové víno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám