Hlavní obsah

Šumné stopy v knihovně

Novinky, Marcela Stehlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne Šumné stopy, vzpomene si většina lidí na cyklus Radovana Lipuse a Davida Vávry, který znají z České televize. Nyní si o Šumných stopách v Japonsku můžete poslechnout i ve vědecké knihovně v Ostravě.

Foto: Jana Leparová

Přednášky ve vědecké knihovně se konají jednou až dvakrát měsíčně.

Článek

Známý režisér a scenárista Radovan Lipus zde uvede přednášku o odkazu českých architektů v této vzdálené zemi, doplněnou mnoha zajímavými fotografiemi. Navštívit ji můžete ve středu 1. března v 17.00 ve studovně Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě na Prokešově náměstí. Vstup je bezplatný.

Přednáška připomene nejprve nejznámějšího z českých architektů působících v Japonsku – Jana Letzela (1880 - 1925), jehož světově proslulou realizací je Průmyslové muzeum v Hirošimě, které se stalo mementem atomové zkázy.

Před druhou světovou válkou zde také působili inženýr a geniální statik Jan Josef Švagr (1885 - 1969) či architekt a scénograf Bedřich Feuerstein (1892 - 1936). Oba zmínění architekti tvořili po jistý čas v tokijském ateliéru kladenského rodáka Antonína Reimanna, ve světě známého pod jménem Antonín Raymond (1888 - 1976). Tento česko-americko-japonský architekt po sobě zanechal v Japonsku nejen rozsáhlé dílo, ale také dodnes fungující ateliér nesoucí jeho jméno a desítky vděčných žáků a pokračovatelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám