Hlavní obsah

Suchou nohou na dno moře, pěšky do pouště a oáz v horách na Sinaji

Novinky, Petr Hejna
Aktualizováno

Ne každý je příznivcem trávení času s pod hladinou moře, a tak lze využít možnosti seznámit se s životem pod hladinou při výletu poloponorkou nebo na lodi s proskleným dnem. I pěším turistům má Sinajský poloostrov co nabídnout. A občas lze zažít v zemi sucha i povodně, jako tomu bylo letos 9. března.

Foto: Petr Hejna

v poloponorce

Článek

Úvodní reportáž z okolí egyptského Dahabu na jihu Sinaje byla určena především milovníkům potápění a šnorchlování. Ale i děti, senioři či zdravotně handicapovaní mají možnost nahlédnout do světa fiktivního kapitána Nema, který svým tichem a barvami učaroval nejen legendě podmořského průzkumu, jakým byl Jacques-Yves Cousteau.

V každém větším letovisku je přístaviště, kde kotví nejméně jedna žlutá loď s proskleným podpalubím - že by paralela s beatlesovskou Yellow Submarine? Výletníci po chvíli od odražení od pevniny mohou zamířit do podpalubí, kde každý má své sedátko přímo o okna, za kterým lze pozorovat lesy korálů i nespočet ryb Rudého moře.

Zážitek se nedá srovnat s ponorem přímo na útesu, kdo však nemůže nebo se do vody bojí, ten alespoň přes sklo se může přiblížit krásám nejbližšího tropického moře.

A pokud někomu ryby a jiná havěť mořská jsou lhostejné a není pouhý plážový povaleč, spokojený s perfektním servisem hotelového baru, pak není od věci vyrazit si na výlet do některé z oáz v horách, lemujících majestátně pobřeží. Krajina na Sinaji celkově na první pohled působí mrtvě a nehostinně, až tak trochu jako z cizí planety, poblíž měst navíc typicky poafricku zhyzděná spoustou volně uloženého odpadu.

O to větší překvapení pak čeká turisty v liduprázdných horách. Pozvolna kámen a písek počíná ožívat nenápadnými pouštními rostlinami, a v místech, kde z nitra hor vyvěrá voda, pak se nachází čarokrásné oázy. 

Z Dahabu se pořádají výlety na čtyřkolkách do oázy Wadi Quanai poblíž Happy Life Village, spojené se šnorchlováním na Three Pools. Přímo z Happy Life však je možno podniknout mnohem romantičtější vyjížďku na velbloudech, nebo se vydat na ani ne hodinovou nenáročnou pěší túru. Odměnou je po cestě pouští vstup do úplně jiného světa a posezení s beduínem, který ochotně uvaří hostům čaj z bylin pocházejících z okolí Mojžíšovy hory. O bakšiš nežádá, vstupné se neplatí, ale odměnu se sluší mu dát.

Od oázy je možno pokračovat dál k vzdálenějšímu úzkému kaňonu nebo k další menší oáze s pramenem stékajícím po skále a tvořícím malou studánku. Od ní se dá vystoupat až na vrchol pohoří a pozorovat západ slunce nad ním. 

V době našeho pobytu přišel prudký liják, v těch končinách neobvyklý, a spousta vody, stékající po úbočích hor, se hnala k moři a zaplavila jak samotný Dahab, tak podemlela silnice a splaveným pískem zbarvila blankyt moře do impresionistické palety.

Následující dny však závlaha přinese do pouště nový život probuzením na vodu léta čekajícím pouštním rostlinám.

Opravdu se nejedná o riskantní adrenalinový zážitek, jak se mnozí domnívají. Egypt není považován za bezrizikovou zónu, ale větší pravděpodobnost újmy na zdraví přináší banální usednutí za volant či procházka nočním městem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám