Hlavní obsah

Studenti zahráli v Mikulově Shakespeara

Novinky, Dana Smrčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hon na mladou Aničku, o niž se uchází hned několik nápadníků, a nemravné choutky rytíře Falstaffa, který si dělá zálusk na dvě vdané dámy zároveň. Tomu přihlíželo 5. března v mikulovském kině na sto diváků. Přilákaly je tam Veselé paničky windsorské v podání břeclavského Divadla Bedřicha Kaněry.

Foto: Martin Tesařík

Jan Falstaff (Adam Polášek) s ženami svého zájmu - Alžbětou Hoškovou (Blanka Hostinská) a Marií Vodičkovou (Jana Krásná).

Článek

Shakespearovská komedie uchvátila jazykovým vtipem, pohotovostí i výrazovým pohybem mladých herců. Nechyběla ani replika v angličtině. Děj s mnoha příběhy rozehrálo devatenáct studentů. Kostým břichatého Falstaffa z nich oblékl Adam Polášek, Štěpán Tomešek exceloval coby doktor Cajus, v roli Marie Vodičkové zazářila Jana Krásná a pannu Čipernou ztvárnila Pavla Zayats.

A přestože jde o amatérský soubor, sklidil bouřlivý potlesk. „Tedy já jsem se snad neměla ani líčit, protože mi tekly slzy. Byla to špička,“ sdělovala po představení dojmy svému doprovodu Jiřina Nešporová z Mikulova.

Divadlo Bedřicha Kaněry funguje při Obchodní akademii Břeclav šestým rokem, vede jej Dana Vilímková, která je současně režisérkou. S nastudovanými hry vystupuje v břeclavském, hodonínském a brněnském regionu. Každoročně se účastní soutěžní přehlídky studentských amatérských divadel Mumraj v Hodoníně. S premiérou Veselých paniček windsorských vystoupili členové souboru v únoru loňského roku.

„Svou pointou a některými příhodami hra připomíná zábavné středověké historky o tom, jak potrestat někoho, kdo se chová namyšleně a chce odloudit ženu jinému. Přitom nikomu nehrozí poprava, ale veřejná ostuda a zesměšnění,“ shrnuje představení anotace hry, která byla poprvé uvedena v roce 1597.

Za vznikem komedie údajně stojí samotná královna Alžběta I., která chtěla vidět Falstaffa, komickou postavu prostopášného šlechtice z historických her o Jindřichu IV., v roli zamilovaného. Traduje se přitom, že měl autor na tvorbu hry jen čtrnáct dní.

Další divadelní program se v Mikulově chystá na neděli 20. března. Pódium tentokrát ovládne divadelní soubor Městečko Trnávka s Dlouhým, Širokým a Krátkozrakým. Vstupenky na hru, která začne v 18 hodin, jsou v předprodeji za 85 korun v kanceláři Mikulovské rozvojové (budova kina). Za stejnou cenu budou k zakoupení i před představením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám