Hlavní obsah

Studenti z Ústí nad Orlicí se představili na čtyřech akcích Týdne dobré pohody

Novinky, Stanislava Dvořáková

Studenti Střední školy uměleckoprůmyslové v Ústí nad Orlicí v rámci doprovodných akcí Města v pohybu - týdne dobré pohody předvedli svoji činnost praktickými ukázkami umělecké tvorby přímo na volném prostranství Mírového náměstí i výsledky oboru grafického designu a užité fotografie na výstavách.

Foto: Stanislava Dvořáková

Před zraky diváků z řad široké veřejnosti vznikaly na malířských stojanech umístěných na Mírovém náměstí kresby skutečnosti i fantazie.

Článek

Střední škola uměleckoprůmyslová v Ústí nad Orlicí se stala neoddělitelnou součástí kulturního života ve městě, který pravidelně obohacuje tvorbou pěti uměleckých oborů, které se na škole vyučují.

V letošním roce se v rámci Města pohybu - týdne dobré pohody opět na volném prostoru Mírového náměstí malovalo a vytvářely kostýmy. Praktická výuka byla zastoupena ukázkami tkaní, vyvazování koberců a plstěním včetně zastoupení oborů mechanik.

Nově byl instalován prodejní stánek s nabídkou různých kreseb a informací o možnostech studia maturitních uměleckých i průmyslových oborů včetně možnosti vyučení jako nástrojář.

Dalším zapojením školy do doprovodného programu byla vernisáž výstavy v kavárně Malé scény studentů 3. ročníku oboru užitá fotografie a média, kteří zde budou do 27.června vystavovat své ročníkové a klauzurní práce.

Po skončení prezentační akce na náměstí se uskutečnila vernisáž v Galerii pod radnicí pod názvem Umprunka vystavuje, a to prací oboru grafický design, kterou je možné navštívit do 27. června. Jako novinka výstavu po celý den doprovází promítání videí o činnosti studentů školy.

Neméně zajímavými jsou i instalované práce klientů Stacionáře ve výstavní síni Malé scény. Jedná se o desátý jubilejní ročník, který je dokladem úspěšné spolupráce SŠUP a ústeckého Stacionáře.

Výstava se koná pod záštitou ústeckého výtvarníka, grafika a ilustrátora Richarda Peška, který na škole vyučoval a stal se zakladatelem této spolupráce. Po jeho odchodu do funkce starosty města se této činnosti ujal akademický malíř Jaroslav Habrman, vedoucí uměleckých oborů školy a jeho manželka textilní výtvarnice Blanka Habrmanová, učitelka výtvarné přípravy.

V úvodu vernisáže pak zhodnotili toto vzájemné setkávání studentů školy a klientů Stacionáře jako podstatný přínos pro obě strany. Jedná se o vzájemnou komunikaci, pochopení různých přístupů k tvorbě, což u studentů mnohdy navozuje přání věnovat se pedagogické činnosti.

Klienti Stacionáře do spolupráce přinášejí uvolněnou atmosféru a bezprostřednost. Jejich reakce jsou spontánní, což charakterizuje jejich postoj k okolnímu dění. Aby jim byl usnadněn pohled a zapojení do současného života, je jim každý rok předkládán nový námět a technika, kterou s pomocí pedagogů SŠUP a studentů vyjadřují svůj vztah, ale i pochopení a přizpůsobení světu zdravých lidí.

Pro letošní rok bylo vybráno téma Dopravní prostředky, které se zároveň stalo i námětem pro taneční vystoupení v úvodu vernisáže. Díky sponzorům to nebyla jen kola, auto, autobus, letadlo, ale i horkovzdušný balon, jehož maketa doprovázela jako kulisa vystoupení.

Na uskutečnění akce se podílelo devět lidí ze Stacionáře, kdy bez ohledu na profesi se každý zapojil, kde bylo třeba. Výsledkem byla i obětavá práce kuchařek s dalšími pomocnicemi v podobě estetické i chutné tabule s občerstvením.

I tato výstava potrvá do 27. června, přístupná je v úterý-pátek od 16 do 21 hodin a při každé akci v Malé scéně.

Reklama

Výběr článků

Načítám