Hlavní obsah

Studenti hodonínské průmyslovky zkoumali hvězdy pod mikroskopem

Novinky, Jana Slováková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina studentů prvního a druhého ročníku Střední školy průmyslové a umělecké v Hodoníně se v rámci výuky fyziky přesunula do hvězdárny a planetária v Brně zkoumat "Hvězdy pod mikroskopem".

Foto: Jana Slováková

Studenti průmyslovky Hodonín zkoumali Měsíční podvod

Článek

Studenti se vydali na podivuhodný výlet do vzdáleného vesmírného prostoru. Navštívili ty největší hvězdy – obry stokrát větší než naše Slunce, ale podívali se i mezi bizarní hvězdy složené z neutronů, či hvězdy zcela neviditelné.

To všechno samozřejmě pod umělou hvězdnou oblohou v sále velkého planetária v Brně.

Opravdu atraktivní bylo líčení posledních okamžiků naší mateřské planety – Země. Součástí vesmírného představení bylo také hledání odpovědí na některé velmi záludné otázky. Například jak hvězdy vznikají, jak se vyvíjejí a zanikají.

Dalšímu podrobnému zkoumání studenti hodonínské průmyslovky podrobili Měsíc.

Přistáli lidé skutečně na Měsíci? Kolik úsilí stovek tisíců odborníků možná přišlo vniveč? Jsme schopni dokázat, že se dvanáct pozemšťanů procházelo po povrchu našeho vesmírného souseda? Nebo to bylo všechno úplně jinak?

Tyto a mnoho dalších otázek se vynořilo v dalším pořadu brněnského planetária "Měsíční podvod".

"Strašně jsem se do planetaria těšil, protože v hodinách fyziky jsme diskutovali právě o tom, jestli na Měsíci lidé opravdu přistáli, nebo, jak tvrdí různé konspirační teorie, tam lidská noha nikdy nevkročila. Byl jsem zvědavý na další detaily a podrobnosti," uvedl student druhého ročníku hodonínské průmky.

"Líčení toho, co se stane s naší Zemí, bylo tak působivé, že jsem z toho byla chvíli docela smutná," tvrdí zase studentka prvního ročníku technického lycea.

Každopádně si studenti z planetária odnesli spoustu dalších zážitků, které jim jistě přiblíží astrofyziku trochu víc, než je psáno v učebnicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám