Hlavní obsah

Strom hrdina roste na dohled od obchodního centra Chodov

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražské Starochodovské ulici se nachází alej devatera jasanů ztepilých, prakticky přímo proti Chodovské tvrzi, oddělené však rušnou Türkovou ulicí, určenou prioritně jako komunikace pro motorová vozidla.

Foto: Petr Hejna

Starochodovská ulice - areál aleje s jasany

Článek

Celý tento klidný parčík v sousedství staré zástavby má díky zmíněným jasanům statut Památné stromy, kterých jsou na území Prahy dobré dvě stovky, přesně tedy dvě stě a dva k tomu.

Zmínění chodovští jedinci se nepyšní prastarou historií, okořeněnou tím, který velikán je dal vysadit či pod nimi rozjímal nebo tvořil, ale jsou, doufejme i pro budoucí generace, symbolem toho, že ne vždy zvítězí komerční investiční záměry nad ochranou přírody a klidu obyvatel. Díky iniciativě místního občanského sdružení našel odpor proti likvidaci zeleně a vybudování kanceláří pochopení i zastání nejen u městské části Praha 11, ale i u příslušných orgánů hlavního města Prahy.

I když titul Strom hrdina je poznamenán na cedulce umístěné na kmeni jednoho ze skupiny tmavokorých soukmenovců, ocenění si zaslouží předvedším ti, kteří se o záchranu tohoto kousku zeleně zasloužili.

Stromy mají obvod kolem dvou a půl metru, výšku pak od sedmnácti po dvacet dva metry. Stáří je odhadováno podle toho, jak vzrostlou alej pamatují místní seniorští starousedlíci - předpoklad datuje vysazení stromů na samý konec 19. století.

Mezi pražskými listnatými kolegy bývá často zmiňován přes pět set padesát let starý mohutný dub v zámeckém parku, nacházejícím se coby soukromý pozemek v městské části Koloděje. Údajně, jak legenda praví, ho vysadil sám Karel IV., nicméně racionální odhady ponižují jeho stáří o dobrou stovku let - i tak je to úctyhodný kmet.

Pokud se chce někdo vydat po stopách pobytu pod stromy například skladatele Beethovena nebo prezidenta Masaryka, dohledat, který strom byl vysazen u příležitosti svatby korunního prince Rudolfa s její královskou výsostí belgickou princeznou Stefanií, jaký strom připomíná četaře čs. armády Josefa Valčíka (jednoho z parašutistů, kteří provedli 27. 5. 1942 atentát na R. Heydricha a s dalšími čtyřmi parašutisty padl v boji s nacisty v kostele sv. Cyrila a Metoděje), které stromy jsou spojovány s básníkem Janem Nerudou, spisovatelem Aloisem Jiráskem, či zakladateli českého Sokola Miroslavem Tyršem a Jindřichem Fügnerem, mnohé dohledá například na webu věnovanému pražským stromům.

A samozřejmě není nad to udělat si k živým velikánům i těm menším dřevinám, které případně zaujmou, relaxačně poznávací výlet při toulkách po Praze.  

Reklama

Výběr článků

Načítám