Hlavní obsah

Střední odborná škola Morava na studentské zahraniční praxi ve Vídni

Novinky, Eva Boráňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOŠ Morava v Brně využila možnosti účastnit se studentských praxí v zahraničí. Vyučující společně vybrali nedalekou Vídeň, kde si několik studentů ověřilo své dosavadní znalosti nejen jazykové, ale i teoreticko-praktické.

Foto: Eva Boráňová
Článek

V říjnu 2018 se škola přidala do skupiny těch, které se účastní studentských praxí v zahraničí. Vybrala si nedalekou Vídeň, kde si několik skvělých žáků na vlastní kůži ověřilo své dosavadní znalosti nejen jazykové, ale i teoreticko-praktické, konkrétně z oboru sociální činnost. Svou praxi absolvovali v mateřských školách vídeňských poboček Technokids.

Projekty Erasmus+ nabízejí možnost výjezdu do zahraničí na pracovní stáž i studentům středních odborných škol a učilišť. Umožňují žákům poznávat novou kulturu, orientovat se v novém prostředí, v nové pracovní pozici, vyhodnotit získané zkušenosti a vytvořit si nové postoje.

Porovnávání dosud získaných zkušeností, dovedností a vědomostí s těmi nově zažitými poskytuje jednotlivcům platformu pro vytvoření si nových hodnot v profesionálním i osobním životě. Z projektu jsou hrazeny výdaje na dopravu, ubytovaní, stravu a kulturní program, takže žáci mají prostor skutečně se soustředit na sebe a svůj rozvoj.

SOŠ Morava má tři studijní obory – sociální činnost, veřejnosprávní činnost a ekonomiku a podnikání/obchodní akademii. Protože konkurenceschopnost na trhu práce je čím dál nutnější, je v zájmu školy vychovat žáky tak, aby v reálném životě uspěli co nejlépe a našli si své místo, kde budou spokojeni.

Hodnota výjezdů do zahraničí, kde si žáci prohlubují své jazykové kompetence, v tomto případě anglický a německý jazyk, spočívá především v učení se novým přístupům v jednání s lidmi.

Ačkoli je Rakousko velmi blízká země nejen zeměpisně, ale i kulturně-historicky, metody výuky a přístupy k dětem jsou v něčem odlišné. Výchova k samostatnosti probíhá už od velmi útlého věku, alternativní vzdělávání je míseno s klasickými učebními metodami, vždy záleží na lidech a přístupu, což bylo viditelné i v jednotlivých pobočkách stejné mateřské školky.

Výjezd do Vídně byl pro školu inspirující v mnoha oblastech, jak profesionální, osobní, tak jazykové. Díky projektu Erasmus+ navázala škola novou mezinárodní spolupráci, získala cenné nové kontakty a rozšířila cestovatelské obzory svých žáků o nové zkušenosti - a znovu objevila tak blízkou Vídeň. Představa získání pracovního místa ve Vídni se stala pro některé naprosto reálnou záležitostí. Tuto zkušenost studentům už nikdy nikdo nevezme – je to výzva a možnost.

Další informace na webových stránkách školy www.sos-morava.cz a na fb profilu školy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám