Hlavní obsah

Stonehenge na Menorce

Novinky, Petr Žabka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mystický, tajemný i uhrančivě krásný. Takový je světoznámý britský Stonehenge – kamenný komplex menhirů, o jehož původu a účelu se přou mnozí odborníci dodnes. Jen málo se však ví, že podobně kamenné stavby naleznete nejen v jižní Anglii. Svým „Stonehenge“ se chlubí také Menorca.

Foto: Petr Žabka

taula Trepucó

Článek

Středomořský ostrov Menorca tvoří společně se známější Mallorcou, Ibizou a dalšími ostrůvky tzv. Baleárské souostroví. Turistů sem tolik nedorazí, přitom právě tady jsou k vidění prehistorické stavby, které nikde jinde na světě nenajdete. Menorce se přezdívá  muzeum pod širým nebem a dívat se je tady skutečně na co.  

Historie na každém kroku  

Staveb starých tisíce let je na ostrově rozeseto jako máku. Archeologické nálezy dokládají osídlení Menorky už v roce 3000 před naším letopočtem a dodnes je vidět, že se staří Menorčané opravdu činili.

Na ostrově naleznete desítky uměle vysekaných obytných jeskyní, podivné kuželovité věže (talayots) i  pohřební komory (novetas). Nejvíce návštěvníků však přitahují impozantní tauly – obrovské kamenné stoly, svým vzhledem ne nepodobné právě anglickému Stonehenge.

Precizně opracované bloky kamene připomínající písmeno „T“ jsou vysoké až 4 metry a váží i 25 tun. Na Menorce jich najdete na třicet, z toho osm perfektně zachovalých.  

Podivná „téčka"

Tauly staré asi 2500 let tvořily ve své době centra menorských svatyní. Často byly obehnány (a někdy stále ještě jsou) dalšími kamennými bloky, které oddělovaly jednotlivé prostory obřadních míst.

Je dokázáno, že v okolí taul probíhaly různé náboženské rituály, často spojené s obětováním zvířat. Udržovaly se zde také tzv. věčné ohně. K čemu ale sloužily samotné tauly, vědci zatím netuší. S největší pravděpodobností měla kamenná „téčka" nějaký astrální význam. Všechny bez výjimky jsou totiž natočeny stejným směrem. Vždy k jasným hvězdám na obloze.

Není však vyloučeno, že sloužily také jako oltáře. Proč dali dávní Menorčané svým taulám tak prapodivný tvar také není jasné. Kameny do sebe nejsou nijak zaklesnuty ani připevněny. Drží na sobě pouze díky neuvěřitelně přesnému vyvážení. Přesto mnohé tauly přečkaly i nejedno zemětřesení. Člověk nad umem pravěkých stavitelů musí smeknout.    

Reklama

Výběr článků

Načítám