Hlavní obsah

Stolní hokejisté Žďáru nad Sázavou rozvíjejí vztahy s belgickým Flobecquem

Novinky, Tomáš Vítámvás

Ve čtvrtek 11. dubna vyrazili žďárští stolní hokejisté na dlouhou cestu do belgického Flobecqu. Zde v rámci rozvoje vztahů partnerských měst Žďáru nad Sázavou a Flobecqu uspořádali mezinárodní turnaj kategorie Masters ve šprtci.

Foto: Tomáš Vítámvás

turnaj Belgian open 2013, Flobecq, Belgie

Článek

Již v roce 2012 začal nabírat tento projekt partnerských měst konkrétní podobu. Zástupci Žďáru nad Sázavou a Flobecqu se po několika letech, kdy se turnaje pro děti i dospělé z Belgie konaly pouze ve Žďáru nad Sázavou, dohodli na tom, že se pokusí uskutečnit také turnaj ve Flobecqu a tím položit základ rozvoje vztahů také mezi generacemi mladšími.

Městečko Flobecq se nachází poblíž hranic Valonska a Vlámska. V září se zde v rámci přípravy Belgian Open uskutečnily dva turnaje, během kterých byl billiard hockey, česky šprtec, představen na obou místních základních školách. Nyní tedy již nastal čas, kdy se měl uskutečnit mezinárodní turnaj Belgian open. Tuto akci podpořilo město Žďár nad Sázavou.

Turnaje se kromě místních hráčů a hráčů Žďáru nad Sázavou účastnila také výprava hráčů z Mostu, kteří vyrazili na tuto dlouhou a nákladnou cestu především kvůli nedělní soutěži školních družstev Schools Challenger. Právě to bylo také důvodem, proč se v prvního ročníku tohoto turnaje nezúčastnili zástupci dalších států.

V poklidné a přátelské atmosféře turnaje spolupořádaného zástupci Žďáru nad Sázavou a Flobecqu se nejvíce dařilo mosteckým hráčům, kteří obsadili první tři příčky v pořadí Matěj Šanoba, Ondřej Černý a Tomáš Sýkora. Nejlepším hráčem Žďáru nad Sázavou byla na pátém místě Marcela Kabrdová.

Turnaj Belgian Open byl zároveň mistrovstvím Belgie a tak byly na konci turnaje vyhlášeni také Mistři Belgie v kategoriích muži (Claude FONTAINE), junioři (Jordan DEVOS), ženy (Angelique GALLAND), žáci (Louis LISON) a mladší žáci (Tristan VAN HOUTE).

V neděli však byl důležitý den pro žákovská družstva, kdy se konalo Schools Challenger – mezinárodním finále Ligy škol. ČR zastupovaly dvě mostecké školy. Flobecq reprezentovaly dva týmy – dívky a chlapci. Mostečtí žáci, poučeni z některých chyb při turnaji jednotlivců, tentokrát nezaváhaly a belgické týmy s přehledem porazili. Ve finálovém zápase mezi 10. ZŠ Most a 8. ZŠ Most vysoko zvítězilo družstvo 10. ZŠ Most (Šanoba, Macháček, Drobný, Lhoták). O třetí místo se utkala dvě domácí družstva, lépe si však vedly dívky, které tak pro Flobecq získaly bronz.

Belgian Open 2013: 1. Matěj Šanoba (SHL Celio Litvínov), 2. Ondřej Černý (BHC AB STAIN Most), 3. Tomáš Sýkora (SHL Celio Litvínov), …, 5. Marcela Kabrdová, 7. Monika Šindelářová, 9. Tomáš Vítámvás (všichni BHL ZEKATEL Žďár nad Sázavou) 

Finále Schools Challenger 2013 – medailisté: 1. 10. ZŠ Most, 2. 8. ZŠ Most, 3. Flobecq-Filles

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám